A kormány beterjesztette a 2018-as költségvetés tervezetét, amely nem lesz választási költségvetés - ezt mondta egy héttel ezelőtt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, de ezt ismételte meg kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. Ennek ellenére jócskán találtunk olyan tételeket, amelyek egyértelműen rávilágítanak arra, hogy a kormány a költekezésekkel akarja megdolgozni a közvéleményt, és így megnyerni a 2018-as választásokat.

Ömlik a pénz kommunikációra

Az egyik legelképezőbb összeg a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda 20,6 milliárd forintos kommunikációs kerete. Idén 15,6 milliárd forintot különítettek el erre a célra, amit 5 milliárd forinttal épp most fejelne meg a kormány a 2017-es költségvetés módosításával. Így két év alatt kormányzati propagandára 41 milliárd forintot költenének el.

Hatmilliárd forintot különítettek el a pártok kampánytámogatására, de további 1,5 milliárd forint jut a képviselőtestület váltások költségeire is.

Lakástámogatásra 200 milliárd menne

Folytatódik a Kossuth tér felújítása 2018-ban, erre hatmilliárd forintot szánnak. Jövőre megkezdődik a Paks 2 építése is, a költségvetés erre a célra 106,6 milliárd forintos tőkeemelést tartalmaz, ám a nagyobb falat az orosz hitel lehívása lesz. A 3000-4000 milliárd forintos beruházásból az orosz hitel 10 milliárd eurót - mintegy 3000 milliárdot fedez. Ezekkel a projektnél nagyobb összeget, 201,1 milliárdot költenének lakástámogatásokra, ennek legnagyobb részét a csok teszi ki.

Folytatódik stadionprogram és a Liget-projekt

A Modern Városok Programra 150 milliárd forintot, közútépítésre 257 milliárdot javasol a kormány. Nem eresztik el minden idők legdrágább és soha meg nem térülő vasúti beruházását, a Budapest- Kelebia-(Belgrád) vasútvonal felújítását sem. A költségek közelítik a 500 milliárd forintot. A projektre kínai kormányzati hitelt akarnak felvenni - így aprópénznek tűnik az a 4 milliárd forint, ami erre a célra szerepel a büdzsében.

Folytatódnak a kormányzati stadionépítések is jövőre, erre a célra 115 milliárd forintot költenek, ebből a Puskás Ferenc Stadionra 64,5 milliárd mehet el. Az utóbbi beruházás értéke nettó 150 milliárd forint, a stadionnak a 2020-as futball európai bajnokságra meg kell épülnie, ugyanis több mérkőzésnek is helyet ad majd.

Folytatódik a Városliget múzeumi beépítését és megújítását célzó Liget-projekt is, erre a 2018-as büdzsében 30,2 milliárd forint szerepel (bár az összeget a kormány bármikor megemelheti a későbbiekben is).