Füstadó bevezetését tervezi a pécsi önkormányzat. A rendelet tervezete szerint a öt évig kellene fizetni az adót a távhőszerződés megszűnése után. A díjat egy meglehetősen bonyolult képlet alapján számolják ki, amelynek lényege, hogy a távhőt kiváltó tüzelőanyag kormányrendeletben meghatározott széndioxid-kibocsátását viszonyítják a távhő széndioxid-kibocsátásához.

Azt, hogy valaki milyen alternatív fűtőanyagot választott, számlával lehet majd igazolni a hatóságok felé, akik pedig ez alapján kiszámolják a kibocsátás-különbözetet. Az adót fizetni csak akkor kell, ha ez a különbözet pozitív, tehát ha nagyobb szennyezéssel jár az alternatív módszer. A díj tervezett mértéke 15 forint/kilogram.

A rendeletet beterjesztő Páva Zsolt pécsi polgármester a díj indoklásában azt emelte ki, hogy a távhőről leválók általában nagyobb és helyi széndioxid-kibocsátású fűtési módokra térnek át, s ez nagyban hozzájárul a pécsi levegő szennyezettségének növekedéséhez. A polgármester azt is megemlíti az indoklásban, hogy más városok, például Miskolc is bevezetett már hasonló adót.

Az Index megkeresésére Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője tagadta ezt. Mint elmondta, a város korábbi, szocialista vezetése fontolgatta a "füstadó" rendeleti bevezetését, de végül nem történt meg. A miskolci önkormányzat adóosztályán szintén nem tudtak a távhőről leválók megadóztatásáról.

A pécsi LMP-frakció közleménye szerint az önkormányzat valójában nem a környezetszennyezés ellen harcol, hanem a távfűtőcégek és az energiaszolgáltatók helyi monopóliumait - így a francia érdekeltségű Dalkia-konszern és a Pécsi Hőerőmű piaci pozícióit - akarják védeni a rendelettel. Kóbor József helyi LMP-s képviselő úgy látja, a távfűtésről leválók száma valójában csekély, és akik fűtésmódot váltanak, általában korszerű gázfűtésre állnak át. Kóbor szerint a növekvő légszennyezettséget a romló tömegközlekedés okozza, mivel egyre több ember indul inkább kocsival útnak. Az LMP ezért feleslegesnek és még a saját adminisztrációját sem fedező pénzbehajtásnak tartja a füstadót.

A pécsi önkormányzat későbbre ígért bővebb tájékoztatást, ez egyelőre nem történt meg.