A geotermikus távhőrendszer szerdai ünnepélyes alapkőletétele előtt tartott beszédében V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára rámutatott: a geotermiában hatalmas fejlődési potenciál van, ugyanis a megújuló energiáknak mindössze 6-10 százalékát adja, Magyarország pedig kiváló adottságokkal rendelkezik. "Így több operatív program is biztosít forrásokat, hogy a kistokajihoz hasonló rendszerek épüljenek ki" - tette hozzá. Kifejtette, a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) mintegy 300 milliárd áll rendelkezésre, hogy megújuló energiákat hasznosítsanak; önkormányzatok vagy önkormányzatokhoz kapcsolódóan intézmények pályázhatnak erre a forrásra.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) is lehetőséget ad mintegy 70 milliárd forintos nagyságrendben, hogy segítse a kis- és középvállalkozások energiafelhasználásában a geotermia megjelenését, alkalmazását - ismertette. Hozzátette, a Terület- és Településfejlesztés Operatív Programban (TOP) szintén lesz ilyen elem, illetve a vidékfejlesztés területén kertészetek, állattartó telepek korszerűsítésénél használható lesz a vidékfejlesztési program ezen forrása. Kitért arra, hogy mintegy 1200 hévíz kút van az országban, amelyeknek mintegy kétharmada termelő kút, természetesen nagyon jelentős részében ez a termál- és gyógyfürdőkhöz kapcsolódik, 36 százaléka a kutaknak ilyen termálkút - magyarázta V. Németh Zsolt. Felsorolása szerint 27 százalékot ivóvízként használnak, 25 százalékot hasznosít az agrárium, itt elsősorban kertészetekről van szó. Mindössze 12 százalék a kistojaihoz hasonló ipari vagy közösségi energiarendszert szolgál ki, ebben tehát hatalmas a lehetőség - jegyezte meg.

Kistokajban a Geo-Wendung Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében meghirdetett pályázata több mint 712 millió forint támogatást kapott. A társaság a projekt részeként a Kistokajt környező mezőgazdasági és ipari övezetet ellátó geotermikus bázisú távhőrendszert valósítja meg. A 2010-ben alakult projekt beruházó Geo-Wendung Ipari és Szolgáltató Zrt. a Miskolci Geotermikus Projektet üzemeltető PannErgy Csoporttal aktív közreműködője lesz a Miskolc környéki geotermikus energiafelhasználás terjesztésének úgy a lakosság, az önkormányzatok, mint a vállalkozások terén. A kistokaji fejlesztési beruházásnak köszönhetően Kistokaj közintézményeinek és vállalkozásainak ellátása valósul meg geotermikus hőenergiával, valamint megtörténik a geotermikus távhőszolgáltatás kiépítése. A beruházás ez év szeptember 15-ére készülhet el.

QP | Quality Placement