"Mostanra jutottunk el oda, hogy bárki, aki regisztrált, kaphat oltást" - kezdte el sajtótájékoztatóját a kancelláriaminiszter, aki ezután azt mondta, hogy szemben a korábbi helyzettel, most már van elegendő oltóanyag, ezért azt javasolják, hogy azok is oltassák magukat, akik 3 hónapon belül gyógyultak ki a betegségből.

Lehetővé tettük azt, hogy a veszélyhelyzet, a rendkívüli jogrend továbbra is érvényben maradjon. De a kormány egyértelművé teszi, hogy ezt csak addig tartják fenn, amíg erre tényleg szükség van - ismertette a jelenlegi jogállami berendezkedést a politikus, aki szerint ezért definiálják is, hogy a járványügyi védekezésnek milyen szükséges intézkedései vannak, milyen feltételeket kell teljesíteni, hogy a járványkezelés sikeres maradjon. Így jön egy kivezető törvény, ami tisztázza, hogy hogyan vezessék ki a rendkívüli jogrend alatt meghozott intézkedéseket.

"Miután az ötmillió oltottat elérjük, új intézkedések lépnek hatályba, amelyeket a kormány továbbított az operatív törzsnek, hogy azt jóváhagyja. A végleges döntéseket még péntek délelőtt bejelenti Orbán Viktor miniszterelnök" - ismertette Gulyás Gergely.

A következő döntésekre lehet számítani:

  • Az ingyenes parkolást nem hosszabbítják meg jövő hét keddtől.
  • A kormány arról is döntött, hogy nem tudják támogatni a bankok álláspontját, így augusztus 31-ig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot.
  • Magyarország nem vesz részt a következő körös brüsszeli vakcinabeszerzésben.

Az oltásokra vonatkozó döntést azzal indokolta, hogy Magyarországon vakcinabőség van, az oltási hajlandóság viszont lecsökkent. Bőven keleti és nyugati vakcina is rendelkezésre áll, csak Pfizer és Moderna gyártmányú készítményekkel is meg tudják oldani az ötmilliós oltotti szám újravakcinázását. Az EU-s beszerzésben 19 millió Pfizer-vakcinát lehetne vásárolni, de erre Gulyás Gergely szerint nincs szükség, sőt, mire az újraoltás aktuális lesz, a magyar vakcinagyár is üzembe állhat, így felesleges kiadásnak nevezte a közös vakcinabeszerzésben való magyar részvételt.

"24 óránál kevesebb időre kérek türelmet, hogy a lazításokat bejelentse Orbán Viktor miniszterelnök" - zárta a lazításokról szóló részt a miniszter.

Korábban az Euronews-nak azt helyezte kilátásba korábban Gulyás Gergely, hogy ötmillió oltott elérése után talán feloldják a rendezvény-, fesztivál- és koncerttilalmat.

A védettségi igazolványok kapcsán a kormányinfón azt mondta, hogy erről nehéz nyilatkozni. Nem látják még, hogy egyáltalán 6 millió oltott ember mikor lesz, ahogy már abban is csak reménykedni tudnak, hogy 5,5 millió fő felveszi valamelyik vakcinát. Az átoltottsághoz kötött védekezési intézkedések utolsó mérföldköve az 5 milliós szám Gulyás szerint, aki azt mondta, hogy utána a kormány már a fertőzöttségi adatok alapján hoz majd szigorító vagy lazító döntéseket.