A februárban kötelezően bevezetett gyógyszer-azonosítási rendszer rémálom a hazai gyógyszeripar számára - mondta a Világgazdaságnak Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke. A lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, egy olyan szabályozást erőltettek ránk uniós szinten, ami óriási terhet jelent a nagykereskedőknek, a gyógyszerészeknek és a betegeknek is.

Egy egyedi azonosító nyomtatására alkalmas gép százmillió forintba kerül, ami 70-75 forintos pluszköltséget jelent egy doboz gyógyszer gyártásakor. A hazai gyártók egyszeri beruházásként húszmilliárd forintot költöttek a rendszerre. Greskovits Dávid szerint most a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a rendszer súlyos, olykor 10-30 százalékos termelékenységcsökkenéshez is vezetett, nem növelte a foglalkoztatottságot, nem beszélve a fenntartási költségekről.

Összességében ez akkora teher, hogy valóban előidézhet ellátási nehézségeket. "A rendszert a gyógyszer-hamisítás kiszűrése érdekében hívták életre, ami ellen a hazai gyártók is küzdenek, de azt kijelenthetem, hogy a magyar gyógyszerellátási rendszer eddig is szigorúan zárt láncú volt" - mondta a szövetség elnöke. Az új rendszer bevezetése mellett a hazai gyógyszeripar legnagyobb problémája a munkaerőhiány. Mindegyik területen nehézségeket okoz megtalálni a megfelelő szakembert, a kevésbé képzett betanított munkástól a diplomás vegyészig problémák vannak.