A kormány mindent megtesz azért, hogy július 1. után se növekedjenek sem a betegek, sem az adófizetők terhei - tudta meg a NAPI Online kormányközeli forrásból az Alkotmánybíróság (AB) mai döntése kapcsán.

A kormány az új helyzetben jelenleg keresi azokat a technikákat, amivel megakadályozhatjaa a gyógyszerkassza túlköltését, illetve a gyógyszerárak emelkedését.

A kormánynak az AB döntése szerint a megoldás megtalálására hat hete van, ám a kabinettől azt a lehetőséget megvonták, hogy a támogatott készítményekre 2005 január 1-től hatósági árat vezessen be.

Középtávú megoldás a gyógyszerpiaci rendtartásról szóló törvény megalkotása lehet, ennek koncepciója már elkészült, s a normaszöveg várhatóan összel kerül a parlament elé.

A kormány az Alkotmánybíróság döntésében politikai felhangot érzékel, s sajnálja, hogy az AB a korábbiakkal ellentétben nem kérte ki a kabinet véleményét. (A 2000-es hasonló helyzetben az AB a gyártók beadványára 4 éven kereszül nem hozott döntést, míg most 6 héten belül megszületett a határozat.)

Az AB friss határozata szerint egyébként a gyártóknak nincs lehetőségük kártérítést követelni a 85 százalékon történt árbefagyasztás miatt.