A legfrissebb adatok alapján a bruttó forgalom 43,7 milliárd forintot tett ki 2021. februárban. A támogatott vényköteles forgalom januárhoz képest 1,6 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest 3,7 százalékkal csökkent - áll a Hiflylabs elemzésében.

Februárban a koronavírus-járvány harmadik hullámának a felfutása miatt aki tehette kerülte a személyes találkozást az orvosokkal. A betegek nehezen jutnak be az orvosokhoz, halasztották a műtéteket is, ez látszik a februári eladásokban. A támogatott vényköteles gyógyszerek darabszáma 13,9 millió dobozt tett ki februárban, amely az elmúlt 9 hónap legalacsonyabb volumenű eladása. 2020 februárjához képest 14,7 százalékos, míg 2021. januárhoz képest 1,2 százalékos a lassulás, ami minden gyógyszercsoportot érintett.

A megyei adatok februárban nem mutattak kiugró értékeket a januári alacsony bázis miatt az előző hónaphoz képest. Februárban a legerősebb megyék növekedése is nulla körül alakult, amelyben jócskán szerepe volt a szintén gyenge, előző havi teljesítményüknek. Így januárhoz mérten Bács-Kiskun megyében 0,8, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben pedig egyaránt 0,3 százalékkal emelkedett a forgalom.


Budapesten nullához közeli, 0,3 százalékos a februári visszaesés.  Ebben a hónapban a legrosszabbul a Somogy megyei patikák teljesítettek. A visszaesés mértéke 5,7 százalék, ezzel a dél-balatoni megye forgalma egymás után 2 hónapban is jelentős visszaesést mutatott.

Az előző évhez képest csaknem minden megyében csökkenést mértek. Egyedül Pest megye tudta meghaladni a „Covid előtti”, 2020. februári forgalmát: igaz, a növekedés mértéke, mindössze 0,2 százalékot mutatott. A lezárások egyértelmű legnagyobb vesztese megyei viszonylatban a főváros. Budapesten 6,3 százalékkal esett vissza a forgalom az előző évhez képest.

Visszaesett a szívgyógyszerek és a daganatellenes szerek forgalma

Februárban a nagy súlyú gyógyszercsoportok változatosan teljesítettek. A tápcsatorna készítmények, a vér és vérképzőszerek növekedni tudtak, míg a kardiovaszkuláris, illetve daganatellenes szerek csökkenést mutattak az előző évhez képest. A vér és vérképzőszervek növekedésében (+4,2 százalék) szerepet játszhatott, hogy az egyes trombózis ellenes szerek hatékony védelmet nyújthatnak a vérrögök kialakulásával szemben a koronavírus járvány idején.

A szisztémás fertőzésellenes szerek bezuhanása (-31,8 százalék) pedig azzal a ténnyel magyarázható, hogy idén a koronavírus lezárások és az otthoni munkavégzés miatt elmaradtak a komolyabb influenzajárványok. Az ÁNTSZ adatai szerint tavaly februárban hétszer-nyolcszor annyi influenzás megbetegedést mértek hazánkban mint idén.

„Az éveleji hónapokban a vényköteles gyógyszerforgalom visszaesése kéz a kézben járt a koronavírus harmadik hulláma által okozott szigorodó korlátozó intézkedésekkel. A következő hónapokban az esetszámok csökkenésével jöhetnek a lazító intézkedések, amely az üzletnyitások révén ismét a növekedés pályájára állíthatja az eladásokat a vényköteles piacon. Az elhalasztott vásárlások miatt a tavaly márciusihoz hasonló, nagyobb kiugrás sem elképzelhetetlen a következő hónapokban az üzletnyitásoknak köszönhetően” – kommentált az elemzést Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.