Hitelesítette a bíróság az egyik népszavazási kérdést akkugyár-ügyben Győrben – jelentette be Pollreisz Balázs győri képviselő (MSZP) a közösségi oldalán.

A következő kérdéshez kell összegyűljön 25 ezer érvényes aláírás, amennyiben nem fellebbez a másik oldal:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljából?

 

Tavaly óta tiltakoznak a helyiek

A kérdéseket korábban a győri Helyi Választási Bizottság az ugytudjuk.hu szerint elutasította, szerintük nem volt például egyértelmű kérdés az, hogy „Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?”

A bíróság által átengedett kérdést is elutasította bizottság mondván, hogy a kiemelt ügyről kormányrendelet határozott, arra magasabb rendű jogszabály érvényes.

Valójában nem határozhat a kérdésről a közgyűlés, mert a beruházásért a főispánon keresztül a kormány felel.

Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet.

Az érintett területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást adnának, amiről a lakosságot tájékoztatták.

A győrszentivániak tavaly augusztus eleje óta tiltakoznak, 5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen, több száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

 

Gigaakkumulátorgyárat épít a Volkswagen

A kanadai kormány és a Volkswagen autógyártó pénteken megállapodott, hogy több mint 20 milliárd kanadai dollárt (5100 milliárd forint) fektet az Ontario tartománybeli St. Thomasban létesítendő gigaakkumulátorgyárba. Ez lesz az észak-amerikai ország elektromosautó-ellátási láncába valaha befektetett legnagyobb összeg. Bővebben>>>