A Napi Gazdaság cikke

A Közbeszerzések Tanácsa (KT) elnökének az EB pénzügyi válságra tekintettel kiadott iránymutatása alapján megjelent tájékoztatója tartalmazza a fenti megállapítást. A bizottság belső piaci főigazgatósága ugyanakkor kiemelte, hogy a válságra tekintettel csak akkor van jogszerű lehetőség a gyorsított eljárás alkalmazására, ha a sürgősség kifejezetten a gazdasági válság kezelésének szándékából adódik, tehát nem lehet azt megszorítás nélkül bármely jelenleg indított közbeszerzési projektre alkalmazni.

A gyorsított eljárás alkalmazását az ajánlatkérőknek indokolniuk kell. Gyorsított eljárást a meghívásos vagy a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás esetében alkalmazhatnak, ha a beszerzés sürgőssége miatt az ilyen eljárásokra előírt határidők nem lennének betarthatók. Így a részvételi határidő - a részvételi felhívás feladásának napjától számított - 15 napra csökkenthető, illetve elektronikus hirdetményfeladás esetén 10 napra. A gyorsított meghívásos eljárásnál szintén legalább 10 nap az ajánlattételi határidő, amelyet az ajánlattételi felhívás megküldésének napjától kell számítani.

Az EB által javasolt másik lehetőség a közbeszerzések gyorsítása érdekében az elektronikus közbeszerzés alkalmazása, amellyel szintén csökkenthetők az eljárási határidők. A KT is különösen hasznosnak tartaná, ha az ajánlatkérők élnének a közbeszerzési törvény által biztosított elektronikus eljárási lehetőségekkel, amelyek jelenleg a hirdetmények elektronikus úton történő feladását, illetve a dokumentáció térítésmentes, közvetlen elektronikus elérhetőségét jelentik. A határidő-rövidítés az előbbi esetében hét, az utóbbinál pedig további öt nap lehet.