Két ellentétes vízió harca látható ma Magyarországon. Az egyik, a szocialistáké, amely a fokozatos, befektetésekkel generált fejlesztésben látja a jövőt, míg a másik a népszerű, de koncepciók nélküli, felelőtlen osztogatásról szól - mondta Gyurcsány Ferenc a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában.

A kormányfő kifejtette: a 10 éves fejlesztési terv alapján lehet erős gazdaságot építeni Magyarországon, s az így keletkező bevételekből teremthető meg hosszú távon a szociális biztonság. Szerinte éppen a világos gazdaságpolitikai vízió megléte a legfontosabb elem, ami alapvetően megkülönbözteti a szocialisták programját a Fideszétől. Utóbbi az osztogatás rövid távon talán népszerű, de felelőtlen politikáját takarja.

"Nem szabad meghülyíteni az embereket" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. "Ingyen adni pénzt nem lehet, minden versenyszámban pedig nem lehet egyszerre jónak lenni" - tette hozzá, utalva a Orbán Viktor ígéreteire, amelyek véleménye szerint minden gazdasági alapot nélkülöznek. A miniszterelnök hangsúlyozta: nem támogatja a Fidesz által felvetett 10 százalékpontos járulékcsökkentést. Mint mondta, egy ilyen lépés önmagában még sehol sem teremtett új munkahelyet, legfeljebb a munkaadóknak jelenthet extrabevételt.

A kormányfő egyúttal közölte: az idei büdzsé összhangban van az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges gazdasági pályával, az 2006-os költségvetés nem választási büdzsé - szögezte le a kormányfő, hozzátéve: a januári államháztartási hiány a tervezettnél kisebb lett, a februári deficit pedig a vártnak megfelelően alakulhat.