A rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai segítségével - közösen dolgoznak azon, hogy a mostani 50-60 százalék helyett nagyobb részben tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Az egy főre jutó éves hagymafogyasztás hazánkban 10-12 kilogramm, de a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig szinte csak importot eszünk - tudtuk meg a NAK-tól.

Az agrárkamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport a hazai hagymatermesztők nagy részét tömöríti, hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. Alapvető cél, hogy amely időszakokban van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők, illetve, hogy a jelenleginél tovább legyen elérhető a magyar termék. A vöröshagymát a korábbi évtizedekkel szemben ma már friss termékként vásárolják a fogyasztók, a házi tárolás gyakorlatilag megszűnt. A kereskedelemben jelen vannak az európai nagy hagymatermelő országok termékei is, így egész évben lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell versenyezni.

Fokozni kell a tárolhatóságot

A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a minőség a betakarítástól 6-7 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő maradjon. Cél továbbá, hogy az ősszel felszedett hagymát ne kelljen gyorsan értékesíteni. Ehhez olyan tárolókapacitásokat kell kiépíteni, amelyekkel január helyett március-áprilisig megőrizhető a hagyma minősége. A hazai hatékonyságnövelést összehangolt tevékenység, közös tárolás, kiszerelés, értékesítés segítheti. A technológia terén is fejlesztések szükségesek, melyek legfőképp a betakarításra, a növényvédelemre, a gyomirtásra, a tápanyag-utánpótlásra és az öntözésre fókuszálnak.

A kamara hagyma munkacsoportja már elfogadta a magyar hagyma hazai piaci részesedés-növelésének programját, mely megvalósítása esetén növelhető lenne a hazai hagymával lefedett értékesítési időszak. A program elemei közé tartozik a megfelelő fajtaválasztás, a munkacsoport előkészített a 2020-as évre egy független vöröshagyma fajtakísérletet is, melyet a NÉBIH fog megbízás alapján elvégezni. További elem egy információs adatbázis létrehozása termelőkről, termelésről, tárolásról, értékesítésről (Hagyma bank), erről az előzetes tárgyalások már meg is kezdődtek. A szakmai programok szervezése pedig folyamatos a termesztés technológia, növényvédelem, tárolástechnika területén.

Állami támogatás

Az érdekeltek tárgyalnának arról, hogy kormányzati fejlesztési támogatást kellene elindítani a betakarítás gépeinek korszerűsítésére, a tárolási körülmények javítására, valamint kedvező finanszírozási lehetőségek megteremtése szükséges a termesztés, a támogatások, a szükséges önerő előfinanszírozásának biztosítására. El kellene indítani egy kormányzati marketing programot is hagyma fogyasztásának ösztönzésére - véli a NAK.

A magyar vöröshagyma 1970-ben élte a fénykorát, akkor 11 ezer hektáron folyt a termelés, ezt következően kisebb csúcsok voltak (1978-ben 9000 hektár, 1988-ban 9500 hektár, 1995-ben 8900 hektár), de a rendszerváltástól jelentősen csökkent a termőterület. Bár a vöröshagyma termőterülete Magyarországon az elmúlt esztendőkben fokozatosan csökkent, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a hozamok emelkedtek. A múlt évben összesen 1424 hektáron termeltek vöröshagymát, emellett a fokhagymatermesztés is számottevő hazánkban. Tavaly 941 hektárra érkezett területalapú támogatásra igény, csemegehagymát pedig 192 hektáron termesztettek.

A 2019-es SAPS-adatok alapján Csongrád megyében termesztenek legnagyobb területen fokhagymát (674 hektár), még Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyékben jelentős a vöröshagyma termőterülete. Gyakorlatilag az ország hagymatermesztésének közel 90 százaléka e hat megyében valósul meg. Vöröshagymából az elmúlt években átlagosan 65-70 ezer tonna volt az éves hazai termésmennyiség.

A világon a legtöbb, 24 millió tonna hagymát Kína állítja elő, India a második 19 millió, Egyiptom és az Egyesült Államok pedig a harmadik 3-3 millió tonnával. Európában Hollandia 1,4 millió, Spanyolország 1,3 millió, Ukrajna pedig 1 millió tonna hagymát termelt 2017-ben, ezzel ők voltak a legnagyobb termesztők a kontinensen. Hazánk Európában a 17. helyen áll a hagymatermesztést nézve. Az elmúlt években az egész világon nőtt a hagyma ára a világszerte csökkenő termésmennyiségek miatt.