Az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását kezdeményezte a Kaposvári Járásbíróság a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó jogszabályok kapcsán, és felfüggesztett egy hajléktalan ellen indult szabálysértési ügyet. A hajléktalan férfit csütörtök este vették őrizetbe, és gyorsított eljárásban tegnap reggel állították bíróság elé.

A bíróság szerint a jogszabály ellentétes például az alapvető jogok korlátozására vonatkozó tilalommal, a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével, a diszkrimináció tilalma követelményével, a tisztességes tárgyalás követelményével, és a jogorvoslathoz való jog követelményével.

"A köznyelvben csak hajléktalantörvénynek titulált szabályozás nem ad megfelelő mérlegelési lehetőséget a bírónak. A jogszabály egy meghatározott csoportra - a hajléktalanokra - nézve diszkriminatív, mert az általános szabályoktól eltérően a szabálysértési törvény nem teszi lehetővé pénz-, vagy helyszíni bírság kiszabását, tehát például az őrizetbe vétel indokoltságát sem lehet vizsgálni. Az új jogszabály ütközik a tisztességes tárgyalás Alaptörvényben rögzített követelményével, továbbá sérti a Nemzeti Hitvallásban az elesettek és a szegények megsegítését előíró pontokat is - fejtette ki a Magyar Időknek Vadócz Attila.

A Kaposvári Törvényszék szóvivőjének ismertetése szerint a bíróság indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg a szabálysértési törvény hajléktalanokról szóló rendelkezésének Alaptörvénybe ütközését, azt visszamenőleges hatállyal semmisítse meg és rendelje el a jogerős határozattal befejezett szabálysértési eljárások felülvizsgálatát. Az október 15-től hatályos, a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó törvény háromszori felszólítást követő további jogsértés esetén közérdekű munkát ír elő, utóbbi megtagadását pedig őrizetbe vétellel, illetve elzárással rendeli büntetni.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.