A kereszténydemokrata politikus a javaslattal összefüggésben jelezte: az megakasztja a végrehajtás folyamatát, két évig terjedő moratóriumot is lehetővé tesz majd, ha a parlament elfogadja. A javaslatot, amely megóvja a lecsúszástól azokat a családokat, amelyek nehéz helyzet be kerültek, de van némi jövedelmük,"hosszan és alaposan" egyeztették az MNB-vel, szakmai és civil szervezetekkel egyaránt.

Az érintettek csődbiztos bevonásával és a pénzintézetekkel együttműködve ütemezhetik át a tartozást, elérve, hogy ne kerüljenek a végrehajtók karmai közé. Harrach szerint az igazságügyminiszter azon az állásponton van, hogy ez a lépés folytatása a devizahiteles-probléma megoldásának. A KDNP úgy gondolja, ez igaz, de a bajba jutott, nehéz helyzetben lévő családoknak nyújtott támogatásoknak is eszköze lehet a családi csődvédelem intézménye.

A kereszténydemokrata frakcióvezető szerint a bírósági végrehajtás területén szükséges változtatásokat már az előző ciklusban kezdeményezték, és akkor törvénymódosítás is született. Ennek folytatása várható - jelezte. A tárca vezetője máris kinevezett egy miniszteri biztost a végrehajtói kamara élére, aki igyekszik rendet tenni. Reményének adott hangot, hogy a törvénymódosítás segítségével egy olyan magatartás alakul ki a végrehajtók körében, ami nem csupán törvénytisztelő, de az emberi méltóságot is tiszteli, és nem fordulhat elő, hogy a padlóra került emberekbe még bele is rúgnak.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ezzel kapcsolatban kiemelte: év végéig szeretnének rendet ezen a területen, nem elégedettek ugyanis a kialakult helyzettel. Átlátható, tisztességes, az emberi méltóságot figyelembe vevő eljárásokra van szükség. Nem akarnak államosítani, de állami felügyelet kell, amihez jogszabály-módosítás szükséges. A vonatkozó javaslatot az Országgyűlés nyár előtt meg kívánja tárgyalni és el is kívánja fogadni - jelezte Rogán.

Kérdésre válaszolva Rogán azt mondta: első olvasatban tárgyaltak az oktatás és a szakképzés kérdéséiről. Megállapították, hogy az általános iskolai képzés színvonalával komoly gond lehet, ugyanis a szakképzésbe érkezők közel 40 százaléka nem tud szakmát szerezni, a gimnáziumoknál pedig mintegy 30 százalékos a lemorzsolódás. Magyarország jól áll az unióban a fiatalok munkanélküliségi adatait tekintve, de időben kell lépni, hogy ez a helyzet ne változzon. A képzési időtartam meghosszabbításának akkor látják értelmét, ha a tartalom megváltozik. Ugyanakkor más megoldásokat is mérlegeltek, és azt kérték a kormánytól: a problémát úgy kell kezelni, hogy az általános iskolai képzés színvonala javuljon, és csökkenjen a leszakadók aránya.

Több megoldási javaslatot kell kidolgozni, erről még ebben az évben egyeztetni kell a pedagógusszervezetekkel és a szülőkkel. A következő tanévre vonatkozó törvényalkotási kötelezettség biztosan nincs, ez azt követően lesz lehetséges. A kérdésre a szeptemberi kihelyezett frakcióülésen térnek vissza.

Harrach hozzátette: a kilenc évfolyamos képzésről a KDNP-t nem sikerült meggyőzni. Elsősorban nem strukturális, hanem tartalmi változásokra van szükség - mondta, és példaként a pedagógus-továbbképzést és a Nemzeti alaptanterv módosítását említette. Hozzátette: a pedagógusbéreket "csodálatosan megemelték", de a Klik-en belül a "lövészárkok harcosainak" fizetésemelésére is szükség van.

Rogán megjegyezte: ebben a kérdésben nincs ellentét, Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa véleményét hosszasan megismerhették, és mind a kettőben vannak méltányolandó pontok.