A hamis forintbankjegyek száma elenyésző a forgalomban lévők számához képest: március végén 299,8 millió bankjegy volt forgalomban. A forgalomban lévő bankjegyek értéke az első negyedév végén 2712,5 milliárd forint volt, 4,4 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakának végéhez képest. A bővülés a mennyiséget tekintve 3,8 százalék volt éves szinten.

A forinthamisítás jellemzően továbbra is főként a nagyobb értékű bankjegycímletekre irányul, a 10 000 és 20 000 forintosok az összes fellelt hamisítvány 80 százalékát tették ki. A forinthamisítványok készítésének módszereiben nem tapasztalható változás, továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (fénymásolók vagy printerek) meghatározók.

A nagy címletű hamisítványok között - a sokszorosításhoz használt egyszerű eszközök használata ellenére is - előfordulnak ránézésre esetenként megtévesztő minőségűek, ezért továbbra is fontos a bankjegyek ellenőrzése - hívja fel a figyelmet az MNB. Egyszerű módszerekkel, akár érzékszervi vizsgálatokkal (például tapintással, a fény felé tartással vagy a bankjegy mozgatásával), a pénztárakban pedig megfelelő segédeszközzel (például UV-A/C lámpa) e hamisítványok is kiszűrhetők.

A hamis valuták előfordulása továbbra is kedvező mértékű, az első negyedévben 468 darab hamisítványt - főként hamis euróbankjegyeket - foglaltak le a jelentés szerint.