A két legfontosabb gabonaféléből, búzából és kukoricából az előző évinél 7,9, illetve 4,5 százalékkal kisebb területen 25, illetve 22,5 százalékkal kevesebb termett. Búzából ennél kevesebbet az elmúlt 30 évben csak 1993-ban takarítottak be. Mindkét kultúránál 2001-hez képest 19 százalékos volt a termésátlag csökkenése (búza: 3510 kg/hektár, kukorica: 5070 kg/hektár). E két növénynél legnagyobb az aszály okozta terméscsökkenés, amely az ország keleti részén, különösen Jász-Nagykun-Szolnok megyében és a vele szomszédos megyék határos területein volt megfigyelhető. A búza esetében olyan mértékű volt, hogy az ország hagyományosan legnagyobb búzatermelő megyéjében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében mindössze 2420 kg/hektár volt a búza termésátlaga, alacsonyabb, mint az észak-magyarországi régióban, ahol általában a legalacsonyabb termésátlagok fordulnak elő. A cukorrépa betakarított területe 15 százalékkal volt kisebb a 2001. évinél, ezen 22,5 százalékkal kevesebb répa termett. A 2002-es cukorrépa-terület az 1996-2000. közötti évek átlagánál egyharmaddal volt kisebb, a termésátlag meghaladta a 40 tonnát hektáronként. Legfontosabb olajos növények közül a napraforgót és a repcét 2002-ben 31, illetve 15 százalékkal nagyobb területen termelték, mint az előző évben. Az aszály a napraforgónál kevésbé éreztette hatását, a termésátlag 5 százalékos csökkenése mellett 23 százalékkal több napraforgómagot takarítottak be, mint 2001-ben. A repcénél 16 százalékkal csökkent a termésátlag. A burgonya termésmennyisége közel azonos területen, 8 százalékkal alacsonyabb termésátlag mellett csökkent. Az előző évivel megegyező lucernaterületről az aszály következtében 17 százalékkal kevesebb szénát takarítottak be.