Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országos hálózattal rendelkező használtautó-kereskedő cég ezt azzal magyarázza, hogy az új autók értékesítésének lassulása begyűrűzött a használtautó-piacra. A kereslet egyre nagyobb, ennek köszönhetően 9 hónap alatt 616 564 gépkocsi cserélt gazdát Magyarországon - idézik a Datahouse adatait. A piac két évvel ezelőtt, 2019-ben ért történelmi csúcsra, akkor 800 ezernél is több gépkocsi cserélt gazdát Magyarországon egy év alatt. Az idei növekedés 2020 első 9 hónapjához képest 4,5 százalékos.

A Das WeltAuto várakozásai szerint a használt autók iránti kereslet az év végéig sem torpan meg, ugyanis az értékesítésekre jelentős hatással bír az újautó-piacon tapasztalható trend: a gyártás és a kiszállítás jelentősen lelassult a világ összes márkáját érintő csiphiány miatt, amely becslések szerint leghamarabb 2022-re, rosszabb esetben 2024-re szűnhet meg. Emiatt sokan választottak használt autót, ugyanis akik nem tudják kivárni az akár egy, másfél éves szállítási időt, azoknak a másodkézből származó gépkocsi a megoldás. A jelentős keresleti többlet árfelhajtó hatású: bizonyos, népszerű használt autó modellek ára 15 százalékkal is nőtt az elmúlt bő fél év alatt.

A prognózisok alapján az árak még nincsenek csúcs közelben, tehát további növekedés várható.

Az első kilenc hónap alapján a használtautó-piacon legtöbben alsó-közép-, kisautó- vagy felső-középkategóriájú modelleket kerestek. Az átírt gépkocsik 75 százaléka 10 évnél idősebb volt, az előzetes becslések alapján a hazai autóállomány 14,7 éves átlagéletkora tovább romlott. A legtöbben Budapesten és Pest megyében, a legkevesebben Nógrád megyében és Tolna megyében vásároltak használt kocsit.

A Das WeltAuto a Volkswagen konszern márkáit értékesítő Porsche Hungaria használt autó üzletága. A 30 tagú, országos értékesítői hálózattal rendelkező kereskedő állapotfelmérésen átesett, szervizelt használt autókat értékesít, a legjobb minőségűeket garanciával.