A 2018-as évközi költségvetési döntések egyik legnagyobb nyertese a Belügyminisztérium (BM) volt, valamint a rendvédelmi szervek - idézi a Világgazdaság a tavalyi költségvetés végrehajtásának előzetes, nem konszolidált kincstári adatait. A Magyar Államkincstár számai szerint a BM költségvetése 1196 milliárd forintot tett ki, ami 404,6 milliárd forinttal magasabb a 2018-as büdzsében kitűzött céloknál, azaz a kormány év közben 404,6 milliárd forinttal megemelte a belügyi szervek kiadásait. (Ez az összeg a budapesti 4-es metró költségének 90 százaléka.)

Az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) a napilap kérdésére a rendőrségi gépjárműpark fejlesztésével, valamint a határőrizeti feladatokkal kapcsolatos beszerzésekkel, beruházásokkal magyarázta a dologi kiadások és a beruházások növekedését. A Terror­el­há­rítási Központ beruházásai az eredeti 900 millió forint helyett 8,3 milliárd forintba, a rendőrség beruházásai a tervezett 17,3 milliárd forint helyett 66,2 milliárd forintba kerültek, és ott további 8 milliárdot elszámoltak, egyéb felújításokra.

QP | Quality Placement

A határvédelem költségeinek növekedését tükrözi a bérkiadások emelkedése: erre a célra eredetileg 218,2 milliárd forintot szántak, de a végösszeg ennél bő 40 milliárddal nagyobb, 259,3 milliárd forint lett. Emögött a túlórák kifizetése állt. A 2019-es költségvetésben 234,2 milliárd forintot terveztek személyi kiadásokra, ezért a rendőrség - változatlan létszám mellett - az idén is többlettámogatásra szorulhat a költségvetésből, ha a bérkiadásokat a tavalyi szinten kívánja tartani.