A 130 éves iparoktatási és 40 éves felsőoktatási múlttal rendelkező BMF az elmúlt években fejlesztési programot hajtott végre, melynek eredményeként teljesítette a felsőoktatási törvényben az egyetemekkel szemben megfogalmazott elvárásokat.

A főiskola szenátusa 2009. szeptember 7-én határozatban rögzítette, hogy a BMF eleget tett az egyetem megnevezés használatának törvényben előírt kritériumainak. Majd az Országgyűlés 2009. november 23-án elfogadta a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet a köztársasági elnök 2009. december 11-én kézjegyével ellátott, eszerint az intézmény neve január 1-jétől Óbudai Egyetem lesz.

Az új egyetem létrehozása emléket állít az első fővárosi egyetemként Zsigmond király által 1395-ben alapított Óbudai Egyetemnek. Kérésére IX. Bonifác pápa 1395. október 6-án kiadta az egyetem első alapítólevelét, az intézmény azonban megszűnt 1403-ban. Néhány évre rá, 1410-ben Zsigmond kérésére XXIII. János ellenpápa aláírta az egyetem újjáalapításra vonatkozó bulláját. Így jövőre az intézmény újraalakításának 600 éves évfordulóján jön az ország második egyetemének szellemiségét továbbvivő új Óbudai Egyetem.