Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indulva terjesztik ki az országra januártól az új háziorvosi ügyeleti rendszert, amit egy éve tesztelnek Hajdú-Biharban – írja a 24.hu a Népszavára hivatkozva. A belügyi tárca sajtóosztálya megerősítette, hogy a nyáron felmérték, hová lehetne telepíteni az új járási központi ügyeleteket.

A Hajdú-Bihar megyei pilot lényege, hogy a munkaidőn kívüli hívások az Országos Mentőszolgálat központi diszpécser szolgálatára futnak be. Itt döntenek a beteg további ellátásáról. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldenek vagy ha a páciens járóképes, egy ügyeleti pontra irányítják.

Kérdés, lesz-e elég szakember

Az új háziorvosi ügyeleti rendszerben minden járásközpontban lesz egy orvos, emellett kialakítanak sürgősségi pontokat, ahol mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja az ellátásra szorulókat. Vagy szükség esetén ki is mehet a beteghez. Úgy tűnik, hajdú-bihari tesztüzem egyik Achilles-sarkának a szakemberek biztosítása bizonyult.

A minisztérium tájékoztatása szerint a rendszer tesztje alatt az ügyleti pontokon önállóan dolgozó mentőtisztek, kiterjesztett hatáskörű ápolók munkájával elégedettek voltak a betegek, panaszról, szakmai mulasztásról nem érkezett jelzés.