Az Antenna Hungária Zrt. júliusban nyerte meg a digitális földfelszíni televíziós és rádiós műsorszórásra a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által kiírt pályázatot. A hatóság azért írta ki a pályázatot, mert az Európai Unióban - és így Magyarországon is - a földfelszíni analóg tv-műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania - írta az MTI-eco.

A pályázati feltételek szerint mind a rádiós, mind a televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége. Az AH csütörtökön jelentette be, hogy a Duna Televízió elsőként csatlakozott a MinDig TV földi digitális televíziós szolgáltatáshoz, így adásai december 1-től előfizetési díj nélkül érhetők el a magyar nézők számára a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás kínálatában.

Korábban arról is szó volt, hogy az idei év végén ingyenesen más televíziók, így az m1, az m2, illetve az RTL és a TV2 is fogható lesz digitálisan, míg az ATV és a Hír Tv kódolt adással jelenik meg. Eddig azonban az eltérő anyagi és technikai érdekek miatt ezek a tévék nem kötöttek szerződést az AH-val.

    A MinDig TV szolgáltatás Budapest, Kabhegy és Szentes
adóállomások körzetében indul el december 1-jén, mintegy 60 százalékos lakossági lefedettséggel. A szolgáltatás igénybevételéhez megfelelő állapotban lévő szélessávú tetőantenna, valamint egy DVB-T MPEG-4 HD dekóder, vagy egy DVB-T MPEG-4 HD tunerrel felszerelt integrált televízió szükséges.

QP | Quality Placement