A kormány ütemes hiánycsökkentést vállal, így 2013-2014-re már magasabb növekedési pályára léphet az ország - fogalmazott Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára a közrádió hétfő reggeli adásában. Cséfalvay szerint 2015-ig mintegy 400 ezer, az évtized végéig egymillió munkahely megteremtése a cél.

Az évtized végére kitűzött, a 20-64 éves korosztályra vonatkozó 75 százalékos foglalkoztatottsági cél kapcsán az államtitkár leszögezte: csak és kizárólag a vállalkozók képesek munkahelyteremtésre, ezért őket kell ebben támogatni. Ennek része az Új Széchenyi Terv, az adócsökkentés és az adminisztrációs terhek mérséklése is. Szükség van emellett foglalkoztatáspolitikai eszközökre is, mint például a közmunkaprogramokra, valamint az oktatás foglalkoztatói igényekhez történő igazítására.

Háromlépéses lesz az eszközkezelő

A Nemzeti Eszközkezelő jelenleg kidolgozás alatt áll, a bankokkal is egyeztetni kell - mondta Cséfalvay. Hozzátette: a rendszer első lépése, hogy a bankok maguk kezelik ezeket a (rossz minőségű) hitelállományokat, a második lépés az, amikor egy állami garancia lép be e mellé - ennek is ki kell dolgozni a részleteit -, és csak az utolsó lehetőség az, hogy (a hitellel terhelt lakóingatlan) önkormányzati bérlakássá válik, amit a volt tulajdonos az önkormányzattól bérel majd vissza.

Mindez azt jelenti, hogy érdemi előrelépésről továbbra sincs szó.

A Napi Gazdaság korábbi információi szerint az eszközkezelő csúszásának oka elsősorban az, hogy a megvalósításhoz önkormányzati forrásokat akartak felhasználni, a helyhatóságok viszont merev ellenállást tanúsítottak az ügyben.

Az első két elem ugyanakkor más most is létezik. A bankok már eddig is alkalmazták a nehéz helyzetbe került adósok esetében a hitelek átstrukturálását, a tőkefizetési moratóriumot és a futamidő-hosszabbítást. Az állami garancia szintén megtalálható a piacon. Ennek jelentősége azonban a banki nyilatkozatok alapján igen csekély, miután az igénylés lehetőségei - a könnyítések dacára is - annyira beszűkítettek és szigorúak, hogy nagyon kevés ügyfél felel meg a feltételeknek.

Jó, de mikor?

A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly ősszel dolgozta ki az eszközkezelőről szóló elképzeléseit, és azokat be is nyújtotta a kormánynak.

Orbán Viktor kormányfő korábban - tavaly júniusban, az első gazdasági akcióterv részeként - nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását jelentette be, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből. Az erről szóló törvényjavaslat benyújtását őszre ígérték, de ezidáig még nem készült el a tervezet.

A miniszterelnök az eszközkezelő létrejöttének időpontját firtató felvetésre 2010 végén a köztelevízióban úgy fogalmazott: amint a hitelességünk tovább javul az év első negyedében. Tervei szerint 2011 első negyedévében jelentős államadósság-csökkentést hajtanak végre, akkor szerinte átmenetileg meg fog nőni a bizalom Magyarország iránt, majd rövidesen ismét államadósság-csökkentést kell végrehajtani, és akkor eljöhet az eszközkezelő felállításának pillanata.