A költségvetés kiadási főösszege 53,5 milliárd forint, bevételi főösszege pedig 46,7 milliárd forint. Az egyensúlyt a tavalyi maradvány egy részének felhasználásával teremtik meg. A tartalék 1,14 milliárd forint.

A büdzsé legfontosabb célkitűzése a városi intézményrendszer színvonalas fenntartása és működtetése, különösen a kulturális, sport- és köznevelési intézményeké. A fenntartás mellett a fejlesztéseken van nagy hangsúly, amelyekre húszmilliárd forintot fordítanak - mondta Borkai Zsolt polgármester.

QP | Quality Placement

A fejlesztéseket egyrészt saját bevételből, másrészt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 4,8 milliárd forintos európai uniós és a Modern városok program 1,7 milliárd forintos állami támogatásaiból valósítják meg.

A bevétel tervezésénél számoltak azzal, hogy január 1-jétől 1,8 százalékról 1,6 százalékra csökkent a helyi iparűzési adó, az ebből származó bevételt 21,5 milliárd forintra becsülik, a tavalyihoz hasonlóan. (Elfogadták Budapest költségvetését is.)

Számtalan, már elkezdett fejlesztést szeretnének befejezni ebben az évben, ahogy újakat is indítanak. Egyebek mellett befejeződik a Bécsikapu tér felújítása, továbbá elkezdődik a Győri Nemzeti Színház épületének rekonstrukciója, a vásárcsarnok felújítása és az Audi Aréna energiahatékonysági fejlesztése.

Városüzemeltetési feladatokra és zöld területek fejlesztésére mintegy kétmilliárd forintot fordítanak, s 1,2 milliárd forint jut a közlekedés fejlesztésére.

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondta, hogy "soha nem látott" mértékű úthálózat-fejlesztések indulnak, az Ipar út egy része megújul, a csapadékvíz-elvezetési program és a lakóutcai program is folytatódik.

Radnóti Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt hangsúlyozta, kiemelt feladat lesz a lakóterületeken a parkolók fejlesztése, a közút- és kerékpárútszakaszok felújítása, körforgalom kiépítése és gyalogátkelőhelyek létesítése.

A költségvetést 18 igen és 6 nem szavazattal fogadták el.