Ezen belül a központi költségvetés 3040,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 175,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 26,8 milliárd forintos hiányt értek el – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A bevételek terén június végéig az előző év azonos időszakához képest 13,5 százalékkal magasabban teljesültek az adó- és járulékbevételek. Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi teljesítést a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, valamint az uniós programok bevételei is.

A költségvetés kiadási közül megemlítendő, hogy júniusban is meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek. Nyugellátásokra 2360,6 milliárd forint, a gyógyító-megelőző ellátásra 1073,9 milliárd forintot fordított a kormány június végéig.

Az Országgyűlés előtt lévő, 2023-as költségvetési törvényjavaslatban még tovább, a GDP 73,8 százalékára csökkenő államadóssággal és 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számolunk.