Szakértők szerint a meghűlést nem a hűvös, hanem a zárt térben való hosszabb időzés válthatja ki, hiszen így nagyobb a kockázat a kórokozókkal való interakcióra - írta az MNN cikkére hivatkozva a 24.hu.

Amikor az ember nyáron naponta többször megy át a forró szabadból a hűtött szobába, a teste különös módon reagál. A szervezet mindent megtesz, hogy a testet nagyjából 37 Celsius-fokon tartsa. Mikor a melegből megérkezünk a hidegbe, a bőr jelzést küld az agynak, aminek hatására összeszűkülnek a véredények. Ezt követően reszketés is jelentkezhet, ez szintén segíthet a meleg generálásában.

A véredények az orrban és a torokban is összehúzódnak, ezzel együtt csökken a fertőzések ellen védő fehérvérsejtek száma, szervezetünk pedig sebezhetőbbé válik. Amennyiben a meghűlést kiváltó vírus már jelen van az ember testében, az immunrendszer gyengülése miatt nagyobb valószínűséggel okozhat megbetegedést.

A légkondicionálók egyéb módon is képesek megbetegíteni. A berendezések növelhetik a páratartalmat, ami hozzájárulhat a gombák és baktériumok szaporodásához. A légkondicionálók a levegőt keverve aztán egyenesen a légutakba terelhetik a kórokozókat. A megbetegedés kockázatát csökkentheti, ha az ember elég folyadékot iszik, rendszeresen kezet mos, illetve időnként szellőztet - írta a 24.hu.