Nemzeti Befektetési Ügynökséggé kereszteli át július 26-tól, azaz szombattól a kormány ma megjelent rendelete a Nemzeti Külgazdasági Hivatalt (HITA). Az ügynökségről rendelkező jogszabály szerint a szervezet a befektetésösztönzésre koncentrál, feladatai közül kikerül a kereskedelemfejlesztés. Utóbbit az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. viszi tovább, mégpedig - a jogszabály alapján - e feladatoknál általános jogutódként.

Az is változik, hogy kik irányítják a szervezetet, bár végső soron minden bizonnyal Szijjártó Péter marad a főnök.

Míg a HITA-t a hivatalról szóló 2010-es kormányrendelet úgy definiálta, hogy az a miniszterelnök irányítása alatt álló központi hivatal, a kormányfő pedig ezt a feladatot a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárán keresztül látja el, addig az átnevezett ügynökségnél a külgazdasági ügyekért felelős miniszter a fővezér. (A miniszteri posztot jelenleg Navracsics Tibor tölti be, de ősszel Szijjártó Péter ülhet a bársonyszékbe feltéve, hogy Navracsicsból valóban uniós biztos lesz.)

A HITA a kormányrendelet alapján elvileg egy elnökkel és három elnökhelyettesel működött, az ügynökség kettővel fog. Igaz, a hivatalnál már jelenleg is csak két elnökhelyettes dolgozik: Bödőcs Róbert az üzletfejlesztési és befektetésösztönzési, Hruby Bettina pedig az operatív elnökhelyettes, a szervezet élén Berényi János elnök áll.

Magyar helyett Külgazdasági

Az újonnan - július 30-ával - megalapítandó Külügyi és Külgazdasági Intézetbe olvad bele a Magyar Külügyi Intézet, előbbi szervezet az utóbbi jogutódja lesz - derül ki a szintén a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. Az intézményt a külpolitikáért felelős miniszter irányítja, valamint a miniszter által határozatlan időre kinevezett főigazgató vezeti.

Az intézet többek közt háttéranyagokkal segíti a miniszter munkáját, tematikus szakpolitikai és külgazdasági elemzésekkel, valamint összefoglalókkal hozzájárul a külpolitikai és külgazdasági döntések megalapozásához, illetve közreműködik külgazdasági és nemzetközi előrejelzések és forgatókönyvek, valamint javaslatok kidolgozásában.

Segíti továbbá a kulturális diplomácia kiemelt ügyeit és intézményeit, gondozza és kiadja a Külügyi Szemle, valamint az Európai Tükör című folyóiratokat, valamint részt vesz a diplomataképzés előkészítésében és fejlesztésében, segíti a modern kor kihívásainak megfelelő kompetenciákkal rendelkező (kiemelés tőlünk - a szerk.) külügyi és külgazdasági szakemberek képzését.