Vagy teljesen át kell alakítani a kedvezményes kulcsok rendszerét, vagy a jelenleginél is kaotikusabb lesz a kiskereskedelmi áfarendszer, ha valóban mérsékelni kívánja a kormány a hústermékek fogyasztási adóját. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár minderről hétfőn beszélt.

Most az élelmiszereket két kulcsba sorolják. Jellemzően 27 százalékkal adóznak; a tej, a tejtermék és a gabonafélék azonban kedvezményesen, 18 százalékkal. A harmadik kedvezményes, ötszázalékos kulcsban nincsenek élelmiszerek, így Lázár kijelentése, miszerint januártól a hús − pontosabban a csirke és a disznó − tíz százaléknál alacsonyabb kulcsú lesz, alapvető kérdéseket vet fel.

A hír jelentheti azt, hogy az alapvető élelmiszerek − pontosabban a tej, tejtermék, gabona, csirke- és disznóhús − az ötszázalékos kulcsba kerülnek, s jelentheti azt is, hogy a húsfélék kerülnek csak ebbe a körbe, a többi élelmiszer marad 18, illetve 27 százalékos kulcsú. (Ez azt vonná maga után, hogy a kormány kedvezményesen adóztatná a hasaljaszalonnát, ám az ennél sokkal egészségesebb hal-, gyümölcs- és zöldségfogyasztást már nem. A birka, marha, kacsa és egyéb hús hátrányos megkülönböztetéséről nem is szólva.)

Nincs kizárva ugyanakkor, hogy valamennyi alapvető élelmiszer kedvezményes adózású lesz. Ez viszont újabb kérdést vet fel: differenciálhatók-e az élelmiszerek. Míg a krumpli és a sárgarépa alapvető a konyhában, a libamáj és a camembert sajt nem az, márpedig a hivatalos kormánykommunikáció e kérdésben az, hogy az alacsonyabb áfakulcs a rászorulókat kell támogassa.

Ezek a kitételek azonban biztosan ütik egymást: vagy kiszorul a rendszerből egy sor termék, vagy szélsőséges esetben a cápauszony-fogyasztást is támogatja az állam. Ha az egyik termék kedvezményes, a másik általános adózású lesz, adott esetben nehéz lesz meghatározni, mi hová sorolódjék. Az előre legyártott saslik például kedvezményes húst és nem kedvezményes zöldséget egyaránt tartalmaz. Könyvelő legyen a talpán, aki kiszámítja, hogyan adózzon a termék.

A feladat nem megoldhatatlan, de jól mutatja a problémát, például a mostani rendszerben a cukrászdában vásárolt, becsomagolt sütemény 18 százalékkal adózik, ám ha ott esszük meg ugyanazt, akkor 27-tel. Ez csak bonyolultabb lesz egy sor más termék bevonása után.