Az üzleti szférán belül áprilisban a kereskedelem kivételével minden ágazatban változatlanok maradtak vagy csak minimálisan javultak a várakozások. Az ipari bizalmi index áprilisban stagnált. Az építőipari bizalmi index valamicskét javult. A legjelentősebb mértékben a kereskedelmi bizalmi index értéke emelkedett, de továbbra is bennmaradt az elmúlt másfél évet jellemző viszonylag keskeny sávban. A szolgáltatói bizalmi index áprilisban stagnált.

Az áremelési szándék áprilisban az ipari és a szolgáltató cégeknél gyengült. Az építőiparban az áremelésre és árcsökkenésre számító cégek aránya gyakorlatilag megegyezett, a válaszadók döntő többsége továbbra is változatlan árakra számított. A kereskedelmi cégek körében tovább csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke enyhén nőtt. A foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével minden ágazatban, ha csak kicsit is, de erősödött, a kereskedelemben azonban gyengült.

A fogyasztói bizalmi index áprilisban a márciusi csökkenést követően kissé emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jobbnak, a következő egy évben várható megtakarítási képességét alig jobbnak érezte, mint az előző hónapban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenre vonatkozó vásárlási feltételeit javulónak, a következő egy évre vonatkozót inkább stagnálónak érzékelte. A fogyasztók inflációs várakozása erősebb lett, s nőtt a munkanélküliségtől való félelem is.

Havi indexek az utóbbi fél évben

2014. XI.XII.2015. I.II.III.IV.
Üzleti bizalom7,78,14,43,54,24,9
Fogyasztói bizalom-19,4-22,1-23,8-22,4-25,8-25,0
Konjunktúra0,70,2-2,9-3,2-3,6-2,9
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt