Csak a szerencsén múlt, hogy nem halt még meg beteg a Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is adó Podmaniczky utcai telephelyén, amelynek szeptember eleje óta nincs radiológusa - írja a hvg.hu. A sürgősségi felvételi hely bezárását már hónapokkal ezelőtt javasolták a kórház főparancsnokának, miután a munkaerő-hiány veszélyezteti a biztonságos betegellátást.

Podmaniczky utcai intézmény sürgősségi felvételi helyén az asszisztensek elvégzik ugyan az ügyeletes orvos által kért CT- és röntgenvizsgálatokat, ám az elkészült felvételeket szakorvos híján egy az intézménnyel szerződött szegedi magán diagnosztikai cég végzi, távleletezéssel.

Ez önmagában nem volna baj, a távleletezés bevált módszer Európa több más országában is, csakhogy főként az ütemezett és nem a sürgősségi vizsgálatoknál. Az SFH működésére rálátó dolgozók szerint sokszor több órát is várni kell azokra a leletekre, amelyek nélkül az ügyeletes orvos nem tud dönteni a szükséges - adott esetben életmentő - beavatkozásról.

Ha valakinek ultrahangvizsgálatra van szüksége, annál elengedhetetlen az orvosi jelenlét. Emiatt, ha 16 óra után olyan - mondjuk, erős hasi fájdalmakra panaszkodó - beteg érkezik, akin ultrahangvizsgálatot kell végezni, azt a betegszállító átviszi a Róbert Károly körúti központi telephelyre, ahol elvégzik rajta a vizsgálatot, majd visszaszállítják Podmaniczky utcába, ahol a vizsgálat eredményének ismeretében döntenek a továbbiakról.