Ha a magyar kormány meg tud állapodni a munkavállalók és a munkaadók képviseletével, akkor 2022-ben bruttó 200 ezer forint lesz a minimálbér. Ennek a nettója a jelenleg is érvényes adó- és járulékszabályokkal 133 ezer forint.

Magyarország nem differenciál a bérek között, az alacsony keresetűek jövedelméből is ugyanannyi közterhet von le, mint a magasabb keresetűekéből, aminek az a következménye, hogy a minimálbéres dolgozók csak a bruttó bérük 66,5 százalékát kapják kézhez.

Ezzel szemben Horvátországban, ahol jövőre bruttó 4668 kuna (225 ezer forint) lesz a legalacsonyabb bér, a 80 százalékát megkapják a dolgozók, vagyis nettó 3750 kunát (180 ezer forint).

Horvátországban persze magasabbak az árak, mint hazánkban; az Eurostat szerint tavaly 11,6 százalékkal volt drágább az élet. Ez azt jelenti, hogy a horvát minimálbéresek nem tudnak annyival több terméket és szolgáltatást vásárolni a magyaroknál, mint amennyivel többet visznek haza (ez 35,3 százalék), de azért a 23,7 százalékos különbség is érezhető.

A horvát minimálbér nem mellesleg 500 euró, aminek Horvátországban van jelentősége, hiszen jelenleg úgy tűnik, hogy 2023. január 1-jén elbúcsúznak a kunától és áttérnek a közös európai fizetőeszközre.

Túl az átlagbér 50 százalékán

Andrej Plenkovic miniszterelnök - a Total Croatia News szerint - külön kiemelte, hogy jövőre a nettó minimálbér a havi átlagbér 52,7 százaléka lesz és ez az első alkalom, hogy kettő arányát sikerült 50 százalék fölé tornászni.

Idén augusztusban a horvát nettó átlagbér 7118 kuna, vagyis 341 600 forint volt, szemben a magyar 275 550 forinttal. A 2022-es magyar nettó minimálbér az átlag 48,3 százalékát teszi ki. (Ezek az arányok várhatóan romlanak majd Magyarországon és Horvátországban is, ha folytatódnak a béremelések és ismertté válnak a további átlagbér-statisztikák).

Medián és átlag

Plenkovic a medián bérről is szót ejtett, amely Horvátországban nettó 6014 kuna, vagyis 288 600 forint.

A medián bér az az összeg, amelynél ugyanannyi dolgozó keres többet, mint kevesebbet. Ez az adat jobban megmutatja az emberek életszínvonalát, hiszen az átlagot torzíthatják például a nagyon magas fizetések. Egy országban minél kisebb a különbség a medián és az átlagkereset között, annál kisebbek a bérbeli eltérések.

Horvátország ebben is megelőz minket, ugyanis ott a nettó mediánbér az átlag 84,5 százalékát teszi ki. Eközben Magyarországon a - szintén augusztusi - mediánbér nettó 222 000 forint volt, amely az átlagbér 80,6 százaléka.