A mindenkori büdzsében rendelkezik arról a kormány, hogy miképpen oszlik meg az egyes alapok között a foglalkoztatók által fizetett szociális hozzájárulási adó (szocho). Idén 79,5 százalék jut a Nyugdíjbiztosítási és 20,5 százalék jut az Egészségbiztosítási alapba.

Jövőre viszont változnak ezek az arányok, sőt egy harmadik alap is részesül a befizetett közteherből. Így nézhet a következő évben a szochó felhasználása: 70,22 százalék jut a Nyugdíjbiztosítási, 27,31 százalék az Egészségbiztosítási alapba, míg 2,47 százalék pedig az újonnan belépő Nemzeti foglalkoztatási alapot illeti meg.

Ráadásul eközben a szocho az idei 19,5 százalékról jövőre 17,5 százalékra csökkenhet, amennyiben teljesülnek a reálbér-emelkedésére vonatkozó feltételek.

Egy biztos, a nyugdíjalap ezen az ágon kevesebb pénzből gazdálkodhat 2019-ben. Az előirányzatok szerint idén 1963,4 milliárd forint folyik be az alaphoz a szochóból és a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékból, jövőre pedig már csak 1929,7 milliárd. A különbség 33,7 milliárd forint.

A kép forrása: Pixabay.