Tavaly 50 forint volt a tojás darabja az egyik pécsi árusnál, most 10 forinttal drágább. Mégis, már délre mindegyik elfogyott, amikor a Híradó stábja ott járt szombaton.

Nem is visznek kevesebbet, kénytelenek vinni, sonkához nem lehet, hogy nem eszünk tojást – mondta az árus.

De nemcsak a tojás, a füstölt áru is drágább, akár 2-300 forinttal is többe kerülhet kilója, mégis ugyanúgy viszik az emberek, mint tavaly.

A paradicsom is drágult, már 1500 forintba kerül egy kiló, a paprika ugyanennyi, az eladók és a vevők szerint is 20-30 százalékkal drágult minden tavaly óta, jóval a KSH hivatalos adatai által jelzett, 8,5 százalékos márciusi infláció felett. Ennek ellenére, aki teheti, nem spórol ilyenkor.

Sonkát, tojást húsvétkor meg kell venni, azon nem fogok spórolni, vannak más egyéb kevésbé fontos dolgok, amiről le lehet mondani – mondta az egyik vásárló.

Az elszabadult árak miatt viszont egyre többen figyelnek arra, hogy mennyi élelmiszert visznek haza, mégis az ünnepi bőség vége sokszor az, hogy az ételek egy része a kukában végzi, mondja a Nébih szakembere.

A vendégvárások midig fokozzák az élelmiszerpazarlás kockázatát, ezzel kapcsolatban érdemes azt fejben tartani, hogy senkinek nem nő meg kétszeresére a gyomra húsvétkor vagy akár karácsonykor, mint a normál napokon – nyilatkozta a Híradónak Kasza Gyula, a Nébih Maradék nélkül programjának vezetője.

A hivatal jótanácsai  következők:

  • Még az ünnep előtt szabadítsunk fel helyet a hűtőben a megmaradt ételeknek.
  • Készítsünk hosszan eltartható süteményeket.
  • Fagyasszuk le adagonként a maradék ételeket.
  • Használjuk fel a megmaradt hímes tojásokat is.