Szerda reggel, az oktatás világnapján 7 óra és 9 óra között több ezer ember élőlánccal tiltakozott Budapesten és az ország több városában, településén az oktatásért a pedagógusokért, tanárok, diákok és szülők egyaránt. Több iskolában polgári engedetlenség keretében - a sztrájk korlátozása miatt - demonstráltak pedagógusok. Az akcióhoz több szakszervezet is csatlakozott.

Délután a tanáraikért kiálló diákok néhány órára lezárták az autósok és a villamos elől a Margit hidat a pesti hídfőnél.

Perlaki-Borsos Noel végzős gimnazista arról beszélt az MTI tudósítása szerint, hogy elvették a jövőjüket, majd arra biztatta hallgatóságát, ne csak panaszkodjanak, hanem vegyék vissza a "jövőt és a reményt együtt".

A tömeg többek között azt skandálta, hogy tanár nélkül nincs jövő. A demonstrálók egyebek mellett "Kiállunk a tanárainkért!" molinót feszítettek ki. A tömegben "Azért a víz az úr", "Nincs tanár, nincs jövő", "Kapitány, kapitányom" és "Megbuktatok!" feliratú transzparenseket tartottak fel, nemzeti lobogót, PDSZ-zászlót, székely és roma zászlót lengettek. A pesti hídfő déli oldalára "Ki fog holnap tanítani?" feliratú molinót helyeztek el.

A tömeg a Kossuth térre vonult, ahol szolidaritási koncertet és nagygyűlést tartanak.

A felszólalók 20-30, majd 40 ezerre becsülték a demonstrálók számát.

A Kossuth téren a tömeget Molnár Áron a noÁr Mozgalom alapítója és Törley Katalin, a Kölcsey gimnázium kirúgott tanára, a Tanítanék Mozgalom alapítója fogadták. Törley elmondta, hogy mostanra a tanárhiány miatt omlik össze az oktatási rendszer, majd ismertette a Tanítanék Mozgalom két alapkövetelését, miszerint állítsák vissza a pedagógusok sztrájkjogát és rendezzék a munkakörülményeiket - tudósított a hvg.hu. Törley azt üzente Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak, hogy ne kelljen egyetlen állampolgárnak se heti 50 órát dolgoznia azért, hogy nagy nehezen el tudja tartani a családját. Felháborító, hogy a tanár kevesebbet keres, mint a takarító ugyanabban az iskolában, és nem a takarító bérét sokallja, hanem a tanárét kevesli. Arra kéri a tanárokat és a diákokat, hogy ne adják fel, és követeljék, hogy más iskolában ne fordulhasson elő az, ami a Kölcseyben történt.