A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Huszonegy és fél év után tegnap lehetett utoljára kereskedni a budapesti parketten a Fotex részvényével, amely valaha − az 1990. novemberi bevezetés idején − szinte magát a tőzsdét jelentette. Az utolsó kötés 241 forinton született, mintegy 21 százalékkal a 21 évvel ezelőtti kibocsátás ára felett. Az 1984-ben az Amerikából hazatért Várszegi Gábor, a Skála-Coop és a Budapesti Fényképész Szövetkezet által 11,2 millió forintos törzstőkével alapított társaság a kilencvenes évek elején mesebeli tőzsdei karriert mondhatott magáénak. 1990 nyarán Várszegi 2,6 milliárd forintos jegyzett tőkéjű rt.-vé alakította a fotószolgáltató céget, majd 1990 októberében 199 forintos árfolyamon adott el 5 millió új részvényt.

Miközben a taxisblokád miatt hosszú sorok álltak Budapest utcáin a megállókban, mások a Fotex részvényéért álltak sorban. A november 13-i bevezetés napján 316 forinton zárt a papír, majd − a szövetkezeti alapítók ész nélküli eladásai miatt − lefelé indult az ár. Várszeginek még kétszer sikerült tőkét bevonni cégébe, 1991 elején 270, 1994 áprilisában 507 forinton (utóbbi akkor 4,88 dollárt ért). Nem volt és azóta sem akadt olyan magyar magáncég, amely a nemzetközi tőkepiacról 150 millió dollárt tudott volna bevonni. A Fotex fényképelőhívó és optikai cégből előbb általános kiskereskedelmi, üveg- és bútoripari társasággá, majd a kétezres évek elejétől egyre inkább ingatlancéggé vált, közben árfolyama az ezerforintos magasságot és a 80 forintos mélységét is megjárta.

Négy évvel ezelőtt − tehát még a válság és a kormányváltás előtt − Várszegi ismét stratégiát váltott. A Fotex előbb európai rt.-vé (SE) vált, majd 2007-től Luxemburgba tette át székhelyét. Az európai ingatlanpiac megroppanása jó vételi lehetőséget hozott, a Fotex nemrég vette meg hetedik, jó helyen lévő, tartósan kiadott ingatlanját Hollandiában. A társaság ingatlanvagyona könyvértéken is mintegy 350 millió euróra tehető, ennek kétharmada Magyarországon tehermentes. A holland ingatlanokon mintegy 62 millió eurónyi bankhitel van.

A piac azonban − vélhetően a tulajdonosi szerkezet miatt − másként árazza a papírt, a magyar kivezetés híre előtt is 300 forint körül forgott. Mivel a 71 millió részvényből csaknem 12 millió a cégnél van, így ez 18 milliárd forint alatti (a nettó ingatlanérték alig egyötödére rúgó) kapitalizációt jelentett. A kivezetés hírére szinte pánikba estek a kisbefektetők, az árfolyam 215-ig esett, de még a 241-es utolsó áron is alig 14 milliárd forintot ér a cég.

Bár a luxemburgi tőzsde nem a likviditásáról ismert, elképzelhető, hogy három-négy év múlva a Fotex feltámad. Várszegi Gábor nem adta fel az újabb tőzsdei forduló tervét. Ha a nemzetközi környezet kedvező lesz, a Fotex eljuthat Londonba, az Euronextre és a tervek között akár 400-500 millió eurós tőkebevonás, amerikai, németországi ingatlanvásárlás is szerepel. Az viszont már nem egy magyar részvény sikertörténetének újabb lapja lesz...