"Az államháztartás rövid távú finanszírozásának érdekében megszorító intézkedéseket tervez a kormány" - közölte hétfőn a miniszterelnök. Borut Pahor elmondta: várhatóan pénteken ismerteti a szakszervezeti vezetőkkel a tervezett intézkedéseket.

A szlovén parlament tavaly decemberben fogadta el a balközép kormány által benyújtott nyugdíjreformot, amelynek keretében fokozatosan 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. A jelenlegi szabályok szerint a nők 57, a férfiak 58 évesen mehetnek nyugdíjba az egykori jugoszláv tagköztársaságban.

A nyugdíjreform az egyik sarkalatos pontja a válság előtt igen szép eredményeket felmutató szlovén gazdaság talpra állításának. A 2008 őszén kirobbant világgazdasági válságot megelőzően Szlovénia az euróövezet leggyorsabban növekvő gazdasága volt: a kormány az idén 2,2 százalékos növekedést vár, a tavalyi 1,2 százalék után. 2009-ben még 8,1 százalékkal zsugorodott a szlovén gazdaság.

A kétmilliós országban 2013 végéig szeretnék az államháztartás hiányát az euróövezeti 3 százalékos hiánycél alá szorítani. Az idén a GDP-arányos államháztartási hiány 5,8 százalék körül lesz a tavalyi 5,6 és a 2009. évi 6 százalékot követően.

Az államadósság is meredeken emelkedett az elmúlt két évben, az idén a GDP 43 százalékát fogja kitenni a 2008. évi közel 22 százalék után.

A szlovén központi bank elnöke is arról beszélt néhány napja, hogy ha nem sikerül végrehajtani a nyugdíjreformot, és az állam további hitelek felvételére kényszerül, akkor Szlovénia hasonló helyzetbe kerülhet, mint az adósságválsággal küszködő euróövezeti országok, Görögország, Írország, vagy Portugália.