Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján.

A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei

– közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), amely naponta frissíti pollenjelentését.

Korszakalkotó megoldást találtak magyar kutatók tüdőbetegségek ellen

A krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek eltérő kórlefolyása előrejelzéseinek kutatására nyert el 1,2 milliárd forint állami támogatást az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK). Bővebben>>>

Nem kedvez az időjárás az allergiásoknak

Magas pázsitfűpollen-koncentráció esetén, viharok és villámlás hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre esnek szét, melyek kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben.

Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak és asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet.

Az allergiásoknak és az asztmában szenvedőknek javasolják, hogy vihar ideje alatt, és az azt követő néhány órában is tartózkodjanak beltérben, illetve az ablakokat zárják be.

  • Az udvarokban, útszéleken, árokpartokon most különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, amellyel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenszórása.
  • Fűnyíráskor allergiás, asztmás ember lehetőleg ne tartózkodjon a közelben, a lakásban pedig gyakran érdemes nedves portörlést végezni.