Hosszan elnyúló frontrendszerek alakítják Nyugat-Európa nagyobb részének, valamint a Kelet-európai-síkvidék és a Fekete-tenger térségének időjárását, emiatt az említett tájakon általában sok a felhő, és több helyen esik az eső, záporeső, Oroszország egyes részein havazik is.

Ciklon örvénylik a Kárpát-medence felett, hatására több helyen mérnek csapadékot, néhol zivatar is kialakul. Skandinávia térségében anticiklon található, emiatt Észak-Európa nagy részén a hajnalra kialakult köd feloszlása után több órára kisüt a nap, a délutáni órákban többnyire 4 és 12 fok között alakul a hőmérséklet, de néhol ennél hidegebb is előfordul.

Kontinensünk más részein általában 14 és 23 fok közé melegszik fel a levegő, de a Földközi-tenger környezetében ennél melegebb van, Spanyolországban 30 fok is előfordul. A felettünk örvénylő ciklon fokozatosan gyengül és elhagyja a Kárpát-medence térségét, eközben a nyugat-európai ciklon frontjának felhőzete is átmenetileg érint minket. Összességében azonban az északról benyúló anticiklon hatása lesz egyre erősebb - idézi az előrejelzést az MTI.

Mi várható a folytatásban?

Vasárnap a gomolyfelhőkből elsősorban az Északi-középhegység térségében és a Duna-Tisza közén helyenként kialakulhat zápor. Éjszaka gyengén és erősen felhős területek és időszakok egyaránt lehetnek. Északkeleten, keleten már reggelre, nyugaton pedig napközben fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, hétfőn általában többórás napsütés várható.

A Nyugat-Dunántúlon, kiemelten az Alpokalján azonban tartósabban felhős idő valószínű, az éjszaka második felétől hétfő délutánig néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. A légmozgás estére mindenütt mérséklődik, hétfőn már csak időnként élénkülhet meg az északkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +7 fok között alakul, északkeleten, keleten lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 15 fok között várható, a hűvösebb az Alpokalján és északkeleten lesz. A hideg hétkezdet után melegszik az idő, többfelé 20 fok körüli maximumok is lehetnek.

Hétfőn északkeleten, keleten napos idő várható, de nyugaton is fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, és több órára kisüt a nap. A Dunántúl nyugati tájain helyenként maradhatnak tartósabban felhős körzetek, és kisebb eső, zápor néhol előfordulhat. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 7 fok között, napközben 9-15 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden sok napsütés várható, csapadék nem lesz. A Dunántúlon megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a maximumhőmérséklet 11-16 fok között alakul.

Szerdán napközben északkeleten változóan, másutt gyengén felhős idő lesz, majd estétől északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és akkor ott már eső, zápor is lehet. A Dunántúlon olykor megerősödik, majd este a Kisalföldön néhol viharossá fokozódik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 2-8 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken gyengén fagyhat. A legmagasabb hőmérséklet 15-21 fok között valószínű.

Csütörtökön több helyen várható eső, zápor, majd északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, és megszűnik a csapadék. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A leghidegebb órákban 7-12 fok lesz. Napközben 13-18 fokig melegszik a levegő.

Pénteken északon átmenetileg megnövekszik a felhőzet és ott helyenként eső, zápor is lehet, másutt gyengén felhős, napos időre lehet számítani. A szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 5-10, a legmagasabb hőmérséklet 14-20 fok között alakul.

Szombaton hajnalban kialakulhatnak ködfoltok. Napközben napos, csapadékmentes idő várható, a szél viszont megélénkül, néhol megerősödik. A minimumhőmérséklet 3-9, a maximumhőmérséklet 17-22 fok között valószínű.

Vasárnap hajnalban is lehetnek ködfoltok. Napközben napos, száraz idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet 4-10, a legmagasabb hőmérséklet 17-23 fok között alakul.