Pénteken este erősen felhős vagy borult lesz az ég. Több helyen várható eső, záporeső, legkisebb eséllyel délnyugaton. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél megerősödik, hajnalban néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 9 fok között alakul - írja előrejelzésében az OMSZ.

Szombaton napközben kezdetben erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, de északkeleten szakadozottabb lesz a felhőzet, délután pedig délnyugat felől szakadozik fel, csökken a felhőzet, és arrafelé egyre több helyen kisüt a nap. Napközben főként a Sopron-Siófok-Szeged vonal széles sávjában valószínű eső, zápor, amely estére mindenütt megszűnik. Az erős, néhol viharos északnyugati, nyugati szél ismét délnyugatira fordul, és mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, de délnyugaton ennél pár fokkal melegebb is lehet.

Vasárnap általában gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugati, déli szelet nagy területen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 22 fok között várható.

Hétfőn északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de az Alföldön még több órára kisüt a nap. Napközben nyugaton több helyen, az Északi-középhegység területén helyenként alakulhat ki eső, záporeső, majd késő estére a délkeleti tájakat is eléri a csapadékzóna. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 18 fok között valószínű, északnyugaton lesz napközben a hűvösebb, délkeleten a melegebb.

A frontérzékenyekre nehéz napok várnak

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat, csökken teljesítőképességünk. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. Gyakoribbá válhatnak a lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése - írják az orovsmeteorológiai előrejelzésben.