Ahogy nemcsak a várható életkor, hanem a jó kondícióban eltöltött évek száma is növekszik, úgy gondolják át egyre többen mind a saját életpályájukat, mind az idősekről vallott nézeteiket. Alapvető emberi kötelességünk, hogy a szociális gondoskodásra szoruló idősek ellátása előkelő helyen szerepeljen a társadalmi prioritások között - írta az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az állam számára elhanyagolhatatlan feladat, hogy a társadalom idősebb rétegét is megfelelő szellemi és fizikai állapotban tartsa. Mindez arra az összefüggésre is rámutat, hogy az „idősek" és a „fiatalok" társadalmi rétegei nem lehetnek ellenérdekeltek a rászoruló idősekről való gondoskodás kötelezettségének megvalósításában sem - állapították meg az az ÁSZ szakértői.

Hazánkban az időskorúak részére célzottan kialakított legkomplexebb gondozást a bentlakásos szociális szolgáltatások közül az idősek otthona és az időskorúak gondozóháza biztosítja. Az intézmények férőhelyei az elemzett időszakban gyakorlatilag teljes kihasználtság mellett működtek. Az intézményrendszer szintjén rendelkezésre álló szabad férőhelyek ellenére intézményi szinten várólisták, ellátási szűk keresztmetszetek jelentkeztek.

A térítési díjak mértékének az elmúlt időszakban történt másfélszeresére növekedése sem fedezte a működési költségek ugyanezen időszakban történt növekedését, így a bentlakásos intézményi férőhelyek fenntartása egyre nagyobb társadalmi szerepvállalást igényel.

Az ÁSZ javaslatai között szerepel a várólisták csökkentése érdekében a várólista- és a férőhelyadatok hozzáférhetővé tétele és eljuttatása az elhelyezésre várókhoz, vagy a különböző közösségi finanszírozási formák növelése.

Az ideiglenes működési engedélyek kiadását indokló problémák megoldása szintén kiemelt figyelmet igényel, tekintettel arra is, hogy a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján ezek az engedélyek legkésőbb 2023 végén lejárnak.

A koronavírus-járvány rávilágított az egészségügyi ellátások gondozó-intézményi keretek között történő megoldásának szükségességére is, amely az egyes intézmények adottságaitól és lehetőségeitől függően, szintén további intézkedéseket tesz indokolttá - írta az ÁSZ.