Kevés olyan ember született eddig a Földön, aki nem épp az aktuális - bármely színezetű - kormány tagja és dicséri a magyar nyugdíjrendszert.

Ennek oka leginkább az alacsony járandóságokban keresendő, amely bár a KSH statisztikái szerint a 2002-es átlag 44 446 forintról 2017-re 123 725 forintra nőtt, vannak bizony még kirívó esetek. Így sokan máig 100 ezer forint alatti összeghez jutnak hozzá havonta, ami nem nehéz belátni, nehéz a tisztes megélhetéshez.

Éppen ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink szerint mekkora az az összeg, amiből már tisztességesen megélhetnének a magyar nyugdíjasok. Először nézzük, mit mond az utca embere:

Jól látható, hogy nem mindegy, ki mennyit kap, igénye is ettől függően változik. Aki havi 44 ezerből él most, annak már a 120 ezer is csodaszámba menne, míg aki 150 ezret keres aktívként, annak 200 ezer forint az álma. (Nekik lesz pénzük nyugdíjra.)

Ezután feltettük a kérdés a Facebook-oldalunkon is, végül válaszadóink legnagyobb része, egészen pontosan 42 százaléka vélte úgy, hogy a 170 és 240 ezer forint közötti havi apanázs lenne az, ami elég a tisztes megélhetéshez. A második helyre 31 százalék szavazott, ők egyből a lehető legnagyobb összeget a 240 ezer forint felettit kattintották, ám valljuk be őszintén, ez inkább álom kategória, mintsem a valósággal való szembenézés.

Válaszadóink csaknem negyede (22 százalék) szerint elég lenne a 130-170 forint is, míg 5 százalék megelégedne a legalább 130 ezer forinttal is. Itt tennénk hozzá, hogy a felmérés természetesen nem reprezentatív, de az igényeket azért jól mutatja.

Olvasóink nem voltak restek írásban reagálni a kérdésre, a legtöbb lájkot Tibor kapta erre a kommentre: "Legalább 240000 Ft/fő nyugdíjra lenne szükség, hogy mindenre elég legyen, de lehetne 300000 Ft is, amennyit az ukránok kapnak Magyarországon, 0 Ft nyugdíjjárulék befizetése után."

Volt, aki szerint "170 eFt. Ehelyett lényegesen - sokkal kevesebb van! Gazdasági - pénzügyi munkakörben dolgoztam - fősulival anno: de sz@rul fizettek ! 840,- Ft / hónappal kezdtem dolgozni akkor. Pocsék megye székhely volt! Szerencsére nem élünk már ott : kár volt addig is! A baj , hogy nem emelkednek eléggé a kis és kis- közepes nyugdíjak!"

Erikának erre is volt válasza: "Képzeld el, ha 170-ből kellene szociális otthonba menned?!" Ezt pedig Irén is elismerte: "Így igaz, a család szeretete és segítsége nélkül, a sok is kevésnek tűnik!"

Péter szerint: "170000 Ft-ból már úgy-ahogy. A "rezsicsökkentés" az(januári állapot)gáz-viz-áram-csatorna számlában jelent kb.-20000.-Ft-ot. Az ÁFA csökkentés,csak a disznóhúsnál kb 150-200 Ft emelést,és lehetne sorolni még hosszan. Ártunk és ormányunk hazugságai nem tudják elnyomni a nagy tömeg gyomrának korgását. Amennyi egy 2 tagú nyugdíjas családnál a rezsi és az alapvető élelmiszerek beszerzése után marad(170000/fő nyugdíj esetén)az max. 1-2 ezer,jobb esetben. Rosszabb esetben,ha netán van valami hiba,elromlik a mosógép stb,akkor 0 Ft,de inkább sok sok mínusz."

Eszter pedig így látja: "Spórolni nem lehetne belőle ! 130 - 170 ezer Ft csak élni , havi 240 ezerből Ft - l pompásan elélnék !" Ugyanígy véli Katalin is: "13o-17o eFt-ból lehetne megélni,de ebből kényelemre nem számithat az, aki beteg és egyedűl él."

"A nyugdíjasnak is u.annyiba kerül minden, mint a nem nyugdíjasnak...És még igen rossz idők jönnek a be nem jelentett, v. a részlegesen bejelentett munkavállalói réteg nyugdíjba kerülésével!!!! Ezen túl a nyugdíj megállapításának alapjául szolgáló valorizáció gondosan elkerüli azt az időszakot, amikor még mindenki törvényesen bejelentett volt!!!!!" - vélte Erzsébet. György ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy "Az sem mindegy mennyit fizetett be. Örök minimálbéren bejelentve ( a többit zsebbe) nem lesz jó a nyugdíj. Na meg pár éve tudjuk, hogy 47.000 forintból meg lehet élni :-D"

László pedig nehéz helyzetben lévő édesanyjáról emlékezett: "Anyám 17 évesen kezdett dolgozni a Tèglagyárban, alig 96 ezer a nyugdijja. Ebből 57 ezer megy el 5 sárga csekkre.Akkor ezután lehet számolni."

Anikó pedig nem hallgatta el a nagy igazságot: "A kérdés nem megválaszoljató,mert a személyes igények között óriási különbségek vannak!Van aki fele annyi pénzből duplán halad,van akinek tripla annyi mellett is kilóg a feneke a nadrágból! " Mindez Ferenc megfogalmazásában egyszerűbben: "Hűha + rezsi "

És Ön szerint?

Képünk forrása: Shutterstock