Habár a távmunka sok esetben kézenfekvő választásnak tűnhet, s akár jelentősen előremozdíthatná például a kismamák munkaerőpiacra történő visszakanyarodását, ez az egyik olyan foglalkoztatási forma, amelyben a legalacsonyabb az online álláshirdetések száma, többek közt ez derült ki a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport 2011. első negyedéves adataiból.

"A fő területeket vizsgálva az is egyértelműen látszik, hogy a legjobb alkupozícióban a műszaki, informatikai végzettséggel rendelkezők vannak mostanában. A kínált állások 23 százaléka e területen várja a megfelelő önéletrajzokat" - mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásszemléző oldal vezetője.

Ha a kínált konkrét pozíciókat nézzük, leginkább területi képviselőket és értékesítőket keresnek a munkaadók, ugyanakkor a top10 pozíció közül négy műszaki végzettséghez kötött állás. Utóbbi kategóriában leginkább a szoftverfejlesztőkért, a gépészmérnökökért, műszaki menedzserekért, valamint az informatikai rendszerek támogatását végző szakemberekért "versenyeznek" a munkáltatók.

Az álláskínálati piacot terület szerint vizsgálva egyértelmű a Budapest-központúság, a betöltésre váró pozíciók mintegy 34 százaléka fővárosi, közel 50 százaléka pedig pest megyei munkavégzést jelölt meg helyszínként. Pest megyét leszámítva a legtöbb nyitott állás - leginkább a hazánkban megtelepedett multiknak köszönhetően - Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyében található. Kristók szerint ezért is lenne fontos növelni a munkaerő mobilitását.

Legalább két nyelv kellene

A 2011 első negyedévében kínált pozíciók 53 százalékában várja el a munkáltató legalább egy idegen nyelv ismeretét. A konkrét nyelv tekintetében egyébként igen változatos a kép: a Jobinfo.hu Álláspiaci Riport adatai szerint a kínált állások körében megkövetelt idegen nyelvek rangsorában az angol vezet 62 százalékkal, ezt követi a német 20 százalékkal, végül a francia 3 százalékkal. Ez utóbbi, illetve az egyéb nyelveknél jellemző, hogy mellettük az angol nyelv ismerete ugyancsak követelményként szerepel az álláshirdetésben.

Az adatokból viszont az is kiderül, hogy nagyon keresett a cseh, szlovák, lengyel, román, illetve orosz nyelv is. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy Magyarországon számos regionális szolgáltató központ működik, melyek magyar munkaerővel oldják meg a kelet-közép-európai ügyfélhívások lekezelését - mondta Kristók.