Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza - másodszor készített tanulmányt arról, hogy a világ egyes országai milyen minőségű gondoskodásban részesítik az életük legvégén járókat. Az EIU ehhez összetett, öt fő- és húsz alkategóriából álló "halálminőség-indexet" dolgozott ki. A különböző súlyozású indexek alapján összeállított ranglistán Nagy-Britannia került az első helyre, a lehetséges 100 pontból 93,9-et megszerezve. Magyarország 42,7 ponttal a 41. helyen áll.

A magyar helyezés a térségi EU-gazdaságok mezőnyben is középen van. Magyarországtól lemaradva szerepel az EIU-listán Szlovákia (55.), Bulgária (62.) és Románia (64.), előtte jár ugyanakkor a palliatív - vagyis a nem gyógyító jellegű, hanem az életük végéhez közeledő betegek életminőségének javítását, szenvedéseik enyhítését célzó - gondoskodás minőségi mércéjén Csehország (33.) és a 26. helyezett Lengyelország.

Célzott fejlesztések kellenek

Az EIU elemzői megállapítják, hogy az olyan országokban, amelyekben korlátozottak az erőforrások, ám a demográfiai folyamatok miatt várhatóan gyors ütemben nő a palliatív ellátás iránti igény, célzott fejlesztéseket kell végrehajtani ezen a területen. A cég Magyarországot, Görögországot és Kínát említi meg ezen országok között.

Az EIU szakértői hangsúlyozzák, hogy a palliatív gondoskodás beruházásokat igényel ugyan, de csökkenti az egészségügyi ellátás költségeit, azzal, hogy leveszi e betegek ellátásának terheit a gyógyító célú kezeléseket végző egészségügyi intézményekről. A legutóbbi kutatások jelentős statisztikai összefüggést mutattak ki a palliatív gondoskodás fejlesztése és az egészségügyi kezelések költségeinek csökkenése között - áll a tanulmányban.

A kedden ismertetett rangsor felső tízes mezőnyében szinte kizárólag a fejlett ipari térség gazdaságai szerepelnek. Nagy-Britannia után Ausztrália, Új-Zéland, Írország és Belgium következik, és ebbe a csoportba került Tajvan, Németország, Hollandia, az Egyesült Államok és Franciaország is. A 80 országot soroló lista utolsó helyére Irak került, Banglades, a Fülöp-szigetek és Nigéria után. Az EIU az első ilyen felmérést 2010-ben állította össze, de akkor még jóval szűkebb, 40 országból álló mezőnyt vizsgált, a jelenlegitől eltérő kritériumok alapján. Nagy-Britannia az öt évvel ezelőtti rangsorban is az élre került; Magyarország akkor a 11. helyen állt.

QP | Quality Placement