Egyre nyitottabbak a magyarok a külföldi munkavállalás iránt, és egyre több csaló építi erre "karrierjét". Míg régebben sokat lehetett találkozni a "külföldi szexmentes munkáért" több ezer eurós fizetést ígérő hirdetések áldozatairól szóló hírekkel, mostanában többnyire az egyszerű kétkezi vagy szakipari munkavállalásra jelentkezőkre specializálják magukat csaló hirdetők - írta közleményében a Jobinfo.hu.

A hirdetésekben főként angol és német nyelvterületre keresnek munkavállalókat, majd a telefonos vagy személyes megbeszélésen 40-70 ezer forint körüli összeg befizetését kérik, hogy a kiutazást vagy a szállás előlegét rendezni tudják - amiről akár (hamis) számlát is kiállítanak. Aztán amikor elérkezik az utazás ideje, a megbeszélt helyen nem áll busz, a kontaktszemély pedig többé nem érhető el. Az is előfordul, hogy az illető már kiutazik, s ott döbben rá, hogy cserbenhagyták.

"Sokszor pont a legszegényebb, tartósan munkanélküli, szakképzetlen és kevésbé dörzsölt munkavállalókat csapják be az álmunkát kínáló szélhámosok. A szerencsétlen sorsú munkavállalók számos esetben a kiutazást is kölcsönből fizetik be, aztán a végén nemhogy munka és remek jövedelem nincs, de még további adósságot is felhalmoznak. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a munkaközvetítőknek - legyen szó akár belföldi, akár külföldi állásajánlatról - mindig a munkáltató fizet. Amennyiben mégis kérik tőlünk járulékos költségek kifizetését (például az utazásra, szállásra), azt csak a helyszínen vagy kizárólag jegy ellenében fizessük ki" - mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásportál vezetője. Mivel az ilyen hirdetésekben a csalók nem említik az előleget, ezért nehéz kiszűrni őket, így az állásszemléző oldal a Hogyan kell külföldön munkát vállalni? címmel útmutatót adott ki az ilyen típusú visszaélések elkerülésére.

A legfontosabb, hogy amennyiben a hirdetés túlságosan is "jól hangzik", legyünk nagyon körültekintőek - figyelmeztet a portál. Próbáljuk leinformálni a hirdetést feladó céget, ne adjuk át úti okmányainkat (inkább fénymásoljuk le őket), ne induljunk útra legalább alap szintű nyelvtudás nélkül, és legyen nálunk készpénz, ha valami történne.