A magyar állam október kilencedikén fordult az IMF-hez, illetve az Európai Unióhoz, hogy - indoklása szerint - a forint elleni spekulációs támadás kivédése, valamint Magyarország hitelképességének megőrzése érdekében hitelkeret biztosítást kérje az intézményektől.


A pénzügyi válság elterjedése miatt a magyar adósságállomány megújítása veszélybe került. A tárgyalások gyorsan sikerre vezettek, így állt össze az a húsz milliárd eurós finanszírozási csomag, amit az IMF, az Európai Unió illetve a Világbank biztosított. Ezzel párhuzamosan az állam döntött a költségvetési hiánycsökkentésről, illetve a magyar pénzügyi szektornak nyújtandó esetleges támogatásról - emlékeztetett Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára az IMF delegáció látogatását záró sajtótájékoztatón.


A mostani IMF-es vizit nem a felülvizsgálat, hanem a folyamatos konzultáció része.


Október óta a pénzügyi nyomás lanyhult, a forint árfolyama stabilizálódott, az állampapírok hozam csökken és a leányvállalataikat a külföldi bankok finanszírozzák. Ugyanakkor a külső finanszírozási feltételek továbbra sem könnyűek, és a romló pénzügyi környezet miatt ezek romlásra is számítani kell - mondta James Morsink, az IMF delegációvezetője a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján.

 Aggasztó a gazdasági növekedés harmadik negyedévi lassulása, amely minden bizonnyal tovább folytatódik a következő hónapokban. A költségvetési politika a vártnak megfelelően alakul, és arra számítunk, hogy a kitűzött deficitcélokat teljesíti a kormány. A jövő évi költségvetést ma várhatóan elfogadj a parlament - vagyis a folyamatok az elvárásoknak megfelelően alakulnak.

A pénzügyi rendszer erős, ugyanakkor a külső források beszűkülése miatt fontos, hogy a bankok hozzáférjenek tőkepótló forrásokhoz - utal a bankmentő csomagra Morsink.

A delegációvezető szerint a monetáris politika is jól teljest, z alapkamat csökkentése megfelelő volt, igazodik z infláció vártnál gyorsabb csökkenéséhez. Mivel a infláció vártnál gyorsabban csökken, van lehetőség az alapkamat további fokozatos csökkentésére - mondta Morsink.