A terveknek megfelelően szeptember 1-től elindulhatnak a praxisközösségek – tájékoztatta a Világgazdaságot az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő). A hivatalos indoklás szerint betegutak lerövidítésének egyik leghatékonyabb eszköze az alapellátásban elérhető szolgáltatások körének bővítése, ennek gazdaságos biztosítása érdekében jönnek létre országszerte a modellváltó rendelők.

Eddig csaknem száz kollegiális praxisközösség jött létre, amelyeknek hétezer praxistagja van. A főigazgatóság tájékoztatása szerint feldolgozás alatt van az egyesült és integrált praxisközösségek, valamint a praxisközösségi konzorciumok nyilvántartásba vétele. A háziorvosi és fogászati ellátás finanszírozására szánt keret 2021-re az elmúlt évhez képest 105,5 milliárd forinttal, 58 százalékkal emelkedett, ezen belül az orvosi bértámogatások mértéke 2022-ben további 38 százalékkal nő.

A modellváltásra azért van nagy szükség, mert összesen 928 üresen álló praxis van Magyarországon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint. Júliusban 648 betöltetlen háziorvosi praxisban nem volt orvos, új kilépőként pedig tízen jelezték, hogy nem dolgoznak tovább. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 280 volt, a nyári hónapban nyolc praxis szűnt meg.