A vállalkozók arra jutottak, hogy ha most nem emelnek, akkor utána ismét évekig nem lesz rá lehetőségük.

Ezt hívjuk inflációs pszichózisnak: azok is árat emelnek, akiknek egyébként eszükbe sem jutott volna vagy nem lett volna rá lehetőségük

- magyarázta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az elkövetkezendő időszakban viszont már teljesen jogos lesz, jogossá válik az áremelés: a termelési költségek (energia, munkabér, takarmányozás) olyan mértékben emelkedtek, hogy nem is lesz más választás.

Emellett pedig a rendkívül gyenge forint miatt az importból származó sajtok, tejtermékek ára is megemelkedett, a magyar előállítók hozzájuk igazították áraikat - olvasható az rtl.hu-n.

Fogyóban a választási ajándék

Az idén a kormány által kiáramoltatott 1800 milliárd forint választási pénz már fogyóban van. Azok közül, akik kaptak ebből, sokan úgy gondolták, hogy van mit költeni. Költöttek is elég rendesen. Látni kell a szörnyű csapdahelyzetet: ha elfogy ez a pénz, illetve ha csökken az élelmiszerre fordítható pénz a háztartásoknál, akkor sem mérséklődik az infláció, az élelmiszereké sem.

A szakértő szerint, ha egy termék ára átlépi a lélektani határt, azt a vásárlók már csak diszkont áron, leértékelve veszik meg - teszi hozzá.

Az árplafon egy nehéz ügy: a kormány szabadulna tőle, de nem tud. Ha kivezetnék, akkora infláció lenne, ami megcibálná a lakosság idegeit. Ársapka nélkül az érintett nyolc terméknél olyan áremelkedés lenne, amit belpolitikai okok miatt most nem mernek megkockáztatni.

A KSH csütörtök reggel közzé tette a legfrissebb, novemberi inflációs adatot, eszerint 2022. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Eközben a nyugdíjas infláció elérte a 25,2 százalékot. Novemberben is az élelmiszerek drágultak a legnagyobb mértékben.