Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

Az átlagos infláció duplájával drágultak egy év alatt az élelmiszerek: júliusban a tavalyi év azonos időszakához képest az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal nőtt. Ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 17,1 százalékkal lett magasabb.

A szocialisták szerint elszálltak az árak. Olyan termékek drágultak, amelyeket mindenki vásárol, az áremelkedések igazi vesztesei pedig a nyugdíjasok. Korózs Lajos azt mondja: "a nyugdíjasok még rosszabbul járnak ezekkel a mutatókkal, ha bevásárolni mennek".  A szocialisták éppen ezért már november előtt korrigálnák a nyugdíjasok idei 2,8 százalékos nyugdíjemelését - írja az atv.hu.

Szakértők már régen szorgalmazzák azt is, hogy 27-ről 5 százalékra csökkenjen több élelmiszer, köztük a zöldségek és gyümölcsök áfája. A Pénzügyminisztérium ezzel kapcsolatban az ATV Híradó megkeresésére azt írta:

"A kormány minden adócsökkentésre vonatkozó javaslatot - a költségvetés teherbíró képességére is tekintettel - megvizsgál. A kormány adópolitikájának fókuszában már csaknem tíz éve a jövedelmet terhelő adók csökkentése áll, a munka közterheinek csökkentése bizonyítottan sokkal hatásosabb gazdaságélénkítési eszköz, mint az áfacsökkentés."