Az Államadósság Kezelő Központ közlése szerint lezárja a 2030/I elnevezésű, 7 éves PMÁP értékesítését, a papírból március 24-ig lehet még vásárolni. A új konstrukció 2030/J néven fut majd, hasonló feltételekkel, mint elődje: 7 éves lejáratú, az előző éves átlagos inflációra 1,5 százalék kamatprémiumot fizető papír lesz. A papír az első kamatfizetéskor (2024. 03. 20.) összesen 15,65 százalékot fizet majd (a 16 százalék időarányos részét) – írja a Portfolio.

Fontos változás, hogy az új, 2030/J sorozat kamatfizetési napjai minden évben március 20-ra esnek, míg a most még futó 2030/I sorozat kamatfordulója minden év február 20., tehát egy hónappal hamarabb fordul, így egy hónappal hamarabb követi le az infláció változását, mint az papír.

Ha valaki egymillió forintot fektet az új inflációkövető állampapírba, ebben az esetben – az MNB inflációs várakozásait alapul véve – a 7. év végén az egymillió forintból 1,723 millió forintnyi megtakarítás érhető el a PMÁP-pal.

Az ÁKK hamarabb le szokta zárni egy-egy népszerűbb sorozat értékesítési időszakát, mint az eredetileg meghatározott dátum, ennek oka korábbi közlésük szerint az, hogy adósságkezelés szempontjából szerencsésebb az állampapír-lejáratokat időben jobban széthúzni.

A lakosság új kedvence lett a PMÁP

Egyre több megtakarítás landol prémium állampapírban. Február végén a PMÁP állomány meghaladta az 5000 milliárd forintot. Így már közel háromszor annyi megtakarítás van PMÁP-ban, mint MÁP+-ban.

Csak februárban több mint 350 milliárddal nőtt a PMÁP állománya, az év első két hónapjában pedig összesen már 723 milliárdot gyűjtött a konstrukció.

A lakossági állampapírok piaca látványosan magára talált. Múlt hónapban 8819 milliárd forintnyi megtakarítás volt itt, ami december végéhez képest 200 milliárdos állománybővülés. Ez a bővülés szinte teljes mértékben a prémium állampapír népszerűségének köszönhető, ezen felül a Bónusz Magyar Állampapír tudott még az év első két hónapjában összesen 165 milliárddal bővülni.