Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg márciusban 5,2-6,2, most már 7,4 százalékos idei béremelkedésre számít legújabb inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mondta Balatoni András igazgató a jelentés bemutatóján.

Az összes szektor kérdőíves megkeresése azt mutatja, hogy nagyon gyors és jelentős lesz a foglalkoztatás bővülése. Így 2023-ra elérhető a 3,5 százalék körüli, teljes foglalkoztatottságnak tekinthető munkanélküliségi ráta, és ekkorra már a foglalkoztatottságban is bőven beáll a 2019-es szint, amit tovább már nehézkes lesz bővíteni demográfiai okokból.

Ez a gyors és markáns kilábalás egyben lényegesen javítja a munkavállalók pozícióját, így a munkaerőt kereső vállalatoknak is magasabb béreket kell kínálniuk.

Minden a magasabb infláció felé hat

A bérnövekedés mellett a járványidőszakban a lakosság körében, ahogy a világon mindenhol, nőttek a megtakarítások. Ez részben a helyzet miatti bizonytalanság okozta, részben a kényszer, lévén a lezárások miatt nem volt hol elkölteni a pénzt.

A magyar megtakarítások sajátossága, hogy ezeknek jelentős hányadát likvid eszközökbe fektette a lakosság. Így a munkaerőpaci helyzet és az általános gazdasági helyzet javulásával azzal lehet számolni, hogy ezeknek a megtakarításoknak a jelentős része is készpénzre váltható, és megjelenik a fogyasztásban.

Szintén tétel a családosok tervezett személyi jövedelem adó visszatérítése. Ez nagyjából 560 milliárd forintot jelent, ami nagyjából fele-fele arányban oszlik meg várhatóan a lakossági felhasználásban.

Az inflációból helyzet van

- mondta Balatoni. Ezek miatt a tényezők, és egyéb nemzetközi hatások, mint amilyen a nyersanyagárak emelkedése, és a termelői láncok felbomlása miatt is kezdett kamatemelési ciklusba a héten a Magyar Nemzeti Bank, hogy vissza tudja terelni az inflációs rátát a 3 százalékos középtávú célra. Idén ez még a jegybank szerint sem elérhető.