A kormány visegrádi elnökségét záró, háromnapos konferenciára eredetileg január 23-26. között került volna sor, de a Mérce most kiszúrta, hogy a szervezők kitettek egy közleményt az esemény honlapjára. Eszerint a "konferenciának ténye, témái és előadói a közelgő magyarországi országgyűlési választások pártpolitikai harcának, küzdelmeinek része lett".

"Ez lehetetlenné teszi, hogy a konferencián a különböző vélemények és látásmódok szabad vitája folyjon. Ezért a közalapítvány úgy határozott, hogy a konferenciát a parlamenti választások utáni időpontra, május végére halasztja, és erről az előadókat értesítette" - áll a közleményben.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány azután hozta meg a döntését, hogy össztűz alá került a konferencia, miután kiderült, a szélsőjobboldali eszméket valló, botrányairól ismert amerikai Milo Yiannopoulos lett volna a nyitónap egyetlen előadója. A Mérce emlékeztet rá, hogy Yiannopoulos korábban arra szólította fel Donald Trumpot, deportálja a kövér embereket, de mondta azt is, hogy a feminizmus egy daganat, illetve szerinte az orlandói merénylet a "muszlimok legfontosabb értékeit fejezte ki". (A magyarok nem igazán féltik a demokráciájukat - szlovák felmérés.)

A nyitókép forrása: AFP Photo / Wojtek Radwanski.