Megfelelnek a várakozásoknak az áht januári adatai - így kommentálta az NGM a megszokottnál jóval magasabb januári adatot: a deficit 75,4 milliárd forint lett, szemben a tavalyi 2,5 milliárddal. A közlemény szépséghibája, hogy az NGM-nek nem voltak - hivatalosan publikált - várakozása, így a mostani adatot csak az elmúlt évekkel lehet összehasonlítani. A január alapesetben jelentős többletet produkál, hisz ebben a hónapban fizetik be a karácsonyi rekordforgalom áfáját a kiskereskedők, és ekkor esedékes a decemberi bónuszuk személyi jövedelemadójának (szja) befizetése - igaz ez az ökölszabály nem mindig teljesül: 2010 januárjában - a legutóbbi választási évben - ez sikerült a kormánynak, ám az Orbán-kormánynak ez sem 2011-ben sem az idén nem jött össze az elvárható januári többlet.

Több pénz az oktatásba, kevesebb a szociálpolitikába

Az NGM tájékoztatója szerint a tavalyinál 72,9 milliárd forinttal rosszabb egyenleg az önkormányzatok többlettámogatásából, illetve a magasabb uniós támogatási kifizetésekből jött össze. Az önkormányzatok támogatásai az idén januárban 69,4 milliárd forintra rúgtak, ami valóban 30 milliárd forinttal magasabbak a tavalyi költésnél. Ha nem is ilyen mértékben de ez a trend fennmarad, ugyanis az éves támogatási keret 715,8 milliárd forint, 60 milliárd forinttal magasabb a tavalyi támogatásnál - vagyis a pluszpénz felét már januárban meghaladták az önkormányzatok. Ugyanakkor az uniós kiadásokra 78,7 milliárd forint ment ki, amely 18,8 milliárddal kisebb a tavalyi költésnél - igaz az uniós támogatások lehívása elmarad - ez rontotta az egyenleget.

Nőttek a kamatkiadások is, az első hónapban 72,7 milliárd forintot fizetett ki az állam a hitelezőknek, ami 12,8 milliárd forinttal magasabb a tavalyi költésnél. Csökkentek viszont a szociális és családpolitikai kiadások: az első hónapban 57,9 milliárd forint ment erre a célra, ami 10 milliárddal alacsonyabb a tavalyinál. A csökkenés a korhatár alatti nyugdíjaknál és a családi támogatásoknál érhető tetten. Nem spóroltak viszont a költségvetési szervek: a kiadásaik 311,7 milliárd forintra rúgtak, ami 19,6 százalékos növekedést takar, amit a pedagógus béremeléssel magyaráz a tárca, de 4,9 milliárd ment az online kasszák támogatására, 12,1 milliárd a Gripen vadászgépek bérleti díjára is.

Csökkentek a költségvetési bevételek

A költségvetési bevételek eközben csökkentek, hisz a tavalyi 694,4 milliárd forint után az idén 691,1 milliárd folyt be a büdzsébe. Egyedül a cégek befizetései csökkentek, az áfa-bevételek visszaestek a 2013-as 225,6 milliárd forintról 210,8 milliárd forintra. Az elmarad bevételek mögött a megnövekedett visszautalások állnak, amely viszont a decemberben megélénkült ipari exporttal magyaráznak. A jövedéki adóbevételek viszont kezdenek növekedni: a 64,8 milliárdos bevétel 2,6 milliárddal magasabb a tavalyinál. Az áfa-kieséseket elletételezte a 29,7 milliárd forintos tranzakciós illeték.

Az szja-bevételek is elmaradnak a tavalyitól: januárban 156 milliárd forintnyi szja-t fizettünk be, ami 4,4 milliárd forintos elmaradás, amit az NGM a 2012-es szuperbruttó kivezetéssel magyaráz.

Kép: Napi.hu

Masszív többlet a tb-alapokban

A társadalombiztosítási alapok januárban 54,6 milliárd forintos szufficitje a Nyugdíjbiztosítási Alap 30,9 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 23,7 milliárd forintos többletéből tevődik össze. Tavaly január végén a tb-alapok többlete 50,9 milliárd forintot tett ki. A különbség elsősorban bevételi oldalon jelentkezett, az előző évinél magasabb összegben teljesültek többek között a szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételek, valamint az egészségügyi hozzájárulások.

Az elkülönített állami pénzalapok január havi 36,6 milliárd forintos többlete az előző év azonos hónapjához képest kismértékben csökkent. Az alapok összes bevételei 1,0 milliárd forinttal, kiadásai 1,8 milliárd forinttal alakultak magasabb összegben a tavalyi évnél. A kiadási oldalon a Nemzeti Foglalkoztatási Alap kiadásai teljesültek magasabban az előző év január hónapjához képest. A bevételeken belül a Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési hozzájárulásból származó bevétele, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap bevétele lett nagyobb - írja az NGM.